• English
 • English

Da li gastroskopija i kolonoskopija mogu pomoći u prevenciji raka?

pregled doktora opste prakse
Rano otkrivanje digestivnih bolesti i karcinoma putem gastroskopije ili kolonoskopije povećava šanse za izlečenje. Saznajte više o ovim dijagnostičkim metodama koje tim obučenih gastroneterologa obavlja po svetskim standardima, koristeći najmoderniju opremu u PULS GO centru za brzu dijagnostiku.
U ovom tekstu objanićemo kako gastroskopija ili kolonoskopija mogu pomoći u skriningu i čak prevenciji raka i kako ove procedure igraju ulogu u ranom lečenju ovih stanja.

Razlike između gastroskopije i kolonoskopije

Prvo i najvažnije, i gastroskopija i kolonoskopija su poznate kao endoskopske procedure. Endoskopija se odnosi na vizuelni pregled šupljina našeg tela pomoću dugih i tankih fleksibilnih teleskopa koji su povezani sa video monitorom. Postupak se naziva gastroskopija kada se endoskop uvodi kroz usta radi pregleda želuca. Kada se endoskop uvodi kroz anus radi pregleda debelog creva i rektuma, naziva se kolonoskopija.

Gastroskopija

Gastroskopija se koristi za pregled gornjeg digestivnog trakta. Procedura traje oko 15 minuta i nije bolna, već više neprijatna jer pacijenti mogu imati izražen nagon za povraćanjem. Obavlja se u posebno opremljenoj prostoriji za gastroskopiju ili na krevetu u jedinici intenzivne nege. Gastroskopiju izvodi gastroenterolog ili specijalista opšte hirurgije i može se izvesti:
• bez ikakve anestezije
• samo sa lokalnom anestezijom – sprej poprskan u grlu
• u intravenskoj analgosedaciji tokom koje spavate ali dišete samostalno
Pacijent se postavlja u levi bočni položaj, u usta mu se postavi šuplji štitnik za usne i zube, kroz koji se uvodi instrument. Endoskop se kroz usta uvlači u jednjak, želudac do dvanaestopalačnog creva.
Na početku pregleda se uvodi vazduh do želuca kako bi posmatranje bilo omogućeno. Pacijent tokom gastroskopije treba da sarađuje sa lekarom i medicinskom sestrom kako bi se procedura odvijala bez rizika i nesmetano. Potrebno je prema uputstvu lekara uskladiti disanje. Na kraju pregleda se kroz endoskop aspirira vazduh koji je uveden na početku. Lekari će vam tražiti da legnete na levu stranu, a intravenski sedativ će biti primenjen tada ukoliko se radi gastroskopija u anesteziji. Kada ‘zaspite’, endoskop će biti uveden kroz usta i pažljivo će se provući kroz jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo.

Priprema za gastroskopiju

 • Pacijenti ne treba da jedu i piju ništa osam sati pre gastroskopije. Dan pre pregleda ne treba konzumirati mleko i mlečne proizvode, a večera treba da bude vrlo lagana (dvopek i čaj)
 • Ako se sprovodi ujutro, posle ponoći se ne sme konzumirati hrana. Lekove koje pacijent svakodnevno uzima može uzeti i sada uz malo vode najmanje tri sata pre pregleda
 • Pre pregleda treba da se urade laboratorijske analize krvi (KKS, PT, PTT INR). Ako se planira uzimanje uzroka tkiva, biopsija, bar 5 dana pre pregleda treba prekinuti uzimanje analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova
 • Potrebno je skinuti zubnu protezu ako je to moguće izvesti. Pre pregleda se proverava puls i pritisak
 • Ukoliko pacijent ima alergije, srčane ili plućne bolesti primenjuje se pojačan medicinski nadzor tokom gastroskopije. Tokom pregleda mogu da se mere srčani otkucaji, nivo oksigenacije krvi i krvni pritisak
 • Takođe, i o trudnoći ili postojanju sumnje na trudnoću treba obavestiti lekara pre pregleda.

Kolonoskopija

Kolonoskopija se koristi za pregled donjeg digestivnog trakta. Endoskop se ubacuje kroz anus i provlači kroz rektum i čitavo debelo crevo. Postupak traje oko 30 minuta i uglavnom se obavlja pod sedacijom radi komfora pacijenta. Vazduh se koristi za naduvavanje creva kako bi pregled bio precizniji. Možete osetiti neku nelagodnost zbog nadutosti, ali ne bi trebalo da osećate bol.
Dan pre kolonoskopije, tražiće vam da konzumirate hranu sa niskim sadržajem vlakana i izbegavate voće i povrće. Takođe će vam biti dat laksativ za pripremu creva kako bi se obezbedio bolji pregled debelog creva. U zavisnosti od vremena vašeg postupka, priprema creva može biti data noć pre ili ujutro kolonoskopije.

Priprema za kolonoskopiju

Ukoliko se pregled obavlja u prepodnevnim časovima:
 • Dan pre samog pregleda konzumirati lagan ručak (čorba, supa). U 17 h popiti 3 kom Panlax tableta odjednom i ne večerati
 • U 22h u 3 litra vode razmutiti 4 kesice praška dobijenog za pripremu.
 • Na dan pregleda od 5 h ujutru lagano piti rasvtor, u roku od 1h i 30 min
 • Ukoliko se tečnost unosi naglo i brzo, dovešće do nagona za povraćanje
 • Po unošenju tečnosti, uslediće pražnjenje creva
 • Pre pregleda obavezno obaviti ličnu higijenu
 • Na pregled je potrebno doći 5-10 min pre zakazanog termina
 • Ukoliko posedujete neku medicinsku dokumentaciju ponesite je sa sobom.
Ukoliko se pregled obavlja u popodnevnim časovima:
 • Dan pre pregleda lagano večerati, najkasnije do 19 h (dvopek, keks i čaj)
 • U 21 h popiti 3 kom Panlax tableta odjednom
 • U 23 h u 3 litra vode razmutiti 4 kesice praška dobijenog za pripremu
 • Ne doručkovati
 • Na dan pregleda u 8 h ujutru lagano popiti rastvor u roku od 1 h i 30 min.
Ukoliko se tečnost unosi naglo i brzo može doći do nagona za povraćanje. Nakon unošenja tečnosti, uslediće pražnjenje creva. Pre pregleda potrebno je obaviti ličnu higijenu. Na pregled je potrebno doći 5-10 min pre zakazanog termina. Ukoliko posedujete neku medicinsku dokumentaciju ponesite je sa sobom.

Da li endoskopija može otkriti rak?

Endoskopija se najčešće koristi za rano otkrivanje bolesti i stanja, ali može se koristiti i za izvođenje određenih tretmana. To uključuje kontrolu unutrašnjeg krvarenja, biopsije – uzimanje uzoraka tkiva radi dalje analize u laboratoriji – i uklanjanje polipa – prekanceroznih izraslina koje mogu dovesti do raka.

Kolonoskopija i skrining za rak

Naši lekari mogu preporučiti gastrokopiju ili kolonoskopiju radi pregleda želuca ili debelog creva u cilju otkrivanja raka želuca ili raka debelog creva. Cilj skrininga je da se otkriju kancerozni tumori u ranoj, izlečivoj fazi čak i pre nego što se pojave simptomi.
Rak debelog creva je veoma često dijagnostikovan kancer. Većina ovih kancera počinju kao mali polipi kojima treba oko 5 – 10 godina da porastu i pređu u kancerogeni oblik. 9 od 10 slučajeva raka debelog creva može se sprečiti redovnim kolonoskopskim pregledima u intervalima od 5 godina, počevši od 45. godine.

Otkrivanje problema sa stomakom

Osim skrininga za rak, gastrokopija i kolonoskopija se često obavljaju radi precizne dijagnoze simptoma koji prate probleme sa varenjem ili bolova u želucu, kako bi se pružilo odgovarajuće medicinsko lečenje.

Simptomi želudačnih problema koji zahtevaju gastrokopiju

Naši lekari mogu preporučiti gastrokopiju ako imate simptome želudačnih problema kao što su:
• Konstantna nelagodnost ili bol u stomaku
• Poteškoće pri gutanju ili povraćanje
• Gorušica ili simptomi refluksa
• Poremećaj varenja i/ili nadimanje nakon obroka
• Crne stolica – melena (ovo može biti znak unutrašnjeg krvarenja u želucu)
• Gubitak apetita i težine

Simptomi želudačnih problema koji zahtevaju kolonoskopiju

Naši lekari mogu preporučiti kolonoskopiju ako imate simptome želudačnih problema kao što su:
• Persistirajući bol ili nelagodnost u stomaku
• Promena u crevnim navikama, poput zatvora ili dijareje
• Pojava sluzi ili krvi u stolici

Kada treba da se obavi kolonoskopija ili gastrokopija?

Kada se javljaju simptomi: Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, trebali biste zakazati pregled kod gastroenterologa ili opšteg hirurga kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Šta posle endoskopije?

Gastrokopija i kolonoskopija obično se obavljaju kao dnevne procedure, bez potrebe za noćenjem u bolnici. Od vas se očekuje da dođete sat vremena pre zakazane procedure u naš centar. Od vas takođe očekujemo da se ispoštovali sve procedure koje ste dobili u našem centru kako biste se pripremili za obavljanje endoskopije.
Ukoliko se endoskopija radi u analgosedaciji probudićete se u odeljenju za oporavak nakon završetka procedure. Imaćete dovoljno vremena da se potpuno probudite pre odlaska kući. Najbolje je da neko ide s vama kući jer ne smete voziti nakon sedacije.
Doktor će vas pregledati pre otpusta i razgovarati sa vama o rezultatima pregleda i daljem planu lečenja. Dobićete lekarski izveštaj a ukoliko su uzeti uzorci tkiva koji se šalju na biopsiju na rezultate se može čekati i do 7 dana.
Ukoliko ste zabrinuti zbog simptoma koje osećate ili želite zakazati skrining, konsultujte se sa gastroenterologom u PULS GO dijagnostičkom centru kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Sadržaj

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje