• English
 • English

Ortopedija

Ortopedski pregled je temeljna procena koju obavlja zdravstveni radnik, obično specijalista ortopedije ili fizikalne medicine – fizijatar, kako bi procenio stanje mišićno-skeletnog sistema. Pregled ima za cilj da identifikuje bilo kakve abnormalnosti, povrede ili stanja koja utiču na kosti, zglobove, mišiće, ligamente i tetive. 

Najćešće tegobe zbog koji se pacijenti javljaju lekaru i koja zahtevaju ortopedski pregled su prelomi kostiju, iščašenja ili uganuća zglobova, povrede ligamenata i mišića, različite sportske povrede, kao i degenerativne promene velikih zglobova i različiti deformiteti. 

Ciljevi ortopedskog pregleda 

Dijagnoza

Primarna svrha ortopedskog pregleda je da pomogne u dijagnostici mišićno-skeletnih stanja ili povreda. Kroz sveobuhvatnu procenu, zdravstveni radnici mogu da identifikuju osnovni uzrok simptoma. Ovo pomaže u formulisanju tačne dijagnoze, što je od suštinskog značaja za kreiranje adekvatnog plana lečenja.

Planiranje lečenja

Ortopedski pregledi pružaju vredne informacije koje usmeravaju odluke o lečenju. Procenom opsega pokreta, snage, stabilnosti i drugih faktora, zdravstveni radnici mogu da odrede najprikladnije opcije lečenja. Ovo može uključivati konzervativne pristupe kao što su fizikalna terapija, lekovi ili imobilizacija, kao i hirurške intervencije kada je to potrebno. Zaključci pregleda pomažu u prilagođavanju plana lečenja prema specifičnim potrebama pacijenta.

Praćenje napretka

Ortopedski pregledi se takođe sprovode da bi se pratio napredak pacijentovog stanja odnosno oporavka. Sprovođenjem redovnih kontrolnih pregleda, zdravstveni radnici mogu da procene kako pacijent reaguje na lečenje, da identifikuju sve promene ili komplikacije i po potrebi izvrše neophodna prilagođavanja plana lečenja. Ova stalna evaluacija pomaže da se osiguraju optimalni ishodi i uspešan oporavak.

Prevencija i procena rizika od povreda

Ortopedski pregledi se ne koriste samo za dijagnozu i lečenje postojećih stanja, već takođe igraju ulogu i u prevenciji povreda i proceni rizika od budućih mišićno-skeletnih problema. Kroz sveobuhvatan pregled, zdravstveni radnici mogu da identifikuju slabost ili neuravnoteženost delova tela, kao i potencijalne strukturalne abnormalnosti koje mogu biti predispozicija za poremećaje ili povrede tih regiona. Ove informacije omogućavaju ciljane intervencije kao što su trening snage, vežbe fleksibilnosti ili modifikacije aktivnosti ili bavljenja sportom kako bi se smanjio rizik od povreda.

Simptomi koji zahtevaju ortopedski pregled

Postoje brojni simptomi koji mogu da zahtevaju ortopedski pregled. Iako ovo nije potpuna lista, ovo su neki od uobičajenih simptoma koji zahtevaju pregled ortopeda:

 • Bol: Uporni ili jaki bolovi u mišićima, kostima, zglobovima ili mekim tkivima, kao što su tetive i ligamenti.
 • Otok: Otok ili upala u predelu zgloba ili bilo kojoj drugoj oblasti mišićno-skeletnog sistema.
 • Ograničeni opseg pokreta: Poteškoće ili nemogućnost pomeranja zgloba ili dela tela kroz njegov puni opseg pokreta.
 • Nestabilnost zgloba: Ponavljajuća ili hronična nestabilnost zgloba, gde se zglob oseća labavim, popušta ili uzrokuje česte epizode ​​dislokacije ili subluksacije zgloba.
 • Slabost: Primetna slabost ili gubitak snage u određenoj mišićnoj grupi ili području.
 • Deformitet: Vidljivi deformitet ili asimetrija udova, zgloba ili dela tela.
 • Ukočenost: Uporna ukočenost ili rigidnost u zglobu ili mišićima, posebno ujutru ili nakon perioda neaktivnosti.
 • Utrnulost ili peckanje: Osećaj utrnulosti, peckanja ili bockanja u ekstremitetima, često ukazuju na zahvaćenost nerva, pa će stoga verovatno zahtevati i neurološki pregled. 
 • Trauma: Različite povrede, kao što su prelomi, dislokacije, uganuća ili istegnuća.
 • Poteškoće u hodanju: Problemi sa hodom, ravnotežom ili koordinacijom tokom hodanja, što dovodi do poteškoća u kretanju.
 • Promene u funkciji: Značajan pad sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili određenih pokreta prilikom bavljenja sportom.
 • Hronična stanja: Pogoršanje simptoma ili komplikacija hroničnih muskulo-skeletnih stanja kao što su artritis, osteoporoza ili išijas.

Važno je napomenuti da prisustvo ovih simptoma ne znači nužno da postoji poremećaj ili povreda. Međutim, ako bilo koji od ovih simptoma traje ili se pogoršava, i značajno utiče na kvalitet života, preporučuje se ortopedski pregled radi sveobuhvatne procene, dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Procedura ortopedskog pregleda

Anamneza

Lekar počinje razgovorom o simptomima pacijenta, istoriji bolesti i svim prethodnim povredama ili stanjima koja mogu biti relevantna za trenutne tegobe.

Vizuelni pregled

Lekar vizuelno procenjuje da li postoje vidljivi znaci deformiteta, otoka, crvenila ili asimetrije.

Procena opsega pokreta (ROM)

Lekar uz pomoć specijalnog uređaja (goniometra) meri sposobnost pacijenta da pomera zglobove kroz svoj puni opseg pokreta, čime se utvrđuju potencijalna ograničenja, bolovi prilikom pokreta ili abnormalnosti.

Palpacija

Lekar vrši pritisak rukama na određena područja, utvrđuje da li postoji osetljivost, otok ili bilo kakva abnormalnost. 

Provera mišićne snage

Lekar testira snagu različitih mišićnih grupa tražeći od pacijenta da izvede određene pokrete, sa i bez primene otpora. Ovim pregledom se procenjuje funkcija mišića i identifikuje se eventualna slabost. 

Neurološki pregled

Po potrebi, u slučaju simptoma neuroloških ispada, lekar može okvirno da proceni funkciju nerava proverom refleksa, osećaja i koordinacije mišića.

Snimanje (imidžing)

Ukoliko je potrebno, lekar može uputiti pacijenta na neku od slikovnih dijagnostičkih metoda, kao što su rendgen, CT skener, MRI ili ultrazvuk, kako bi se dobio detaljniji pregled pogođenog dela i potvrdila dijagnoza.

Na osnovu nalaza celokupnog pregleda i svih dijagnostičkih testova, lekar će postaviti dijagnozu i razgovarati sa pacijentom o odgovarajućim opcijama lečenja. Terapija može uključivati lekove, fizikalnu terapiju, imobilizaciju, operaciju ili kombinaciju terapija.

Važno je napomenuti da se specifične komponente ortopedskog pregleda mogu razlikovati u zavisnosti od stanja pacijenta, preferenca lekara i raspoloživih resursa.

Delovi tela koji se pregledaju

Tokom ortopedskog pregleda, lekar procenjuje opseg pokreta, simetriju, snagu, stabilnost i otkriva eventualne deformitete ili povrede u različitim delovima tela, a u zavisnsti od prisutnih tegoba i simptoma:

Kičma: Lekar procenjuje opseg pokreta, simetriju i sve znakove deformiteta ili osetljivosti u vratnoj, torakalnoj (srednji deo leđa) i lumbalnoj (donji deo leđa) kičmi. Prilikom pregleda, lekar takođe može da proveri da li postoje znaci kompresije nerva ili nestabilnosti kičme.

Gornji ekstremiteti: Ovo uključuje pregled ramena, ruku, laktova, zglobova i šaka. Neka od čestih stanja koja se dijagnostikuju uključuju rupturu rotatorne manžetne ramena, teniski lakat, sindrom karpalnog tunela i prelome.

Donji ekstremiteti: Ovo podrazumeva pregled kukova, nogu, kolena, gležnjeva i stopala. Primeri stanja donjih ekstremiteta koja se dijagnostikuju su prelomi, povrede meniskusa, artritis kuka, povrede ligamenata kolena (kao što je npr. prednji ukršteni ligament – ACL), uganuće skočnog zgloba i plantarni fasciitis.

Zglobovi: Osim velikih zglobova kuka, kolena, laktova, i skočnih i ručnih zglobova, prema potrebi se mogu pregledati i drugi zglobovi kao što su temporomandibularni zglob (vilica), sternoklavikularni zglob (između ključne kosti i grudne kosti), akromioklavikularni zglob (rame) i sakroilijačni zglob (između karlice i sakruma).

Procena hoda: Lekar posmatra obrazac hoda pacijenta i procenjuje njegovo držanje, ravnotežu i koordinaciju tokom hodanja. Ovo pomaže u identifikaciji abnormalnosti ili problema sa mišićno-skeletnim sistemom koji utiču na pokretljivost pacijenta.

Važno je napomenuti da će pregled biti prilagođen individualnim simptomima i tegobama pacijenta, i lekar će se prilikom pregleda fokusirati na regione koji su relevantni za dato stanje.

Zašto su važni redovni ortopedski pregledi?

Redovni ortopedski pregledi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i zglobova iz nekoliko razloga:

 1. Redovni ortopedski pregledi mogu pomoći da se rano identifikuju potencijalni problemi sa kostima, zglobovima, mišićima i drugim strukturama. Rano otkrivanje problema omogućava brzu intervenciju i lečenje, što može sprečiti napredovanje stanja ili povreda.
 2. Ortopedski pregledi pružaju priliku za procenu faktora rizika koji mogu da doprinesu problemima kostiju i zglobova. Ortoped može da identifikuje faktore kao što su loše držanje, neravnoteža mišića ili nepravilna mehanika tela, koji mogu da povećaju rizik od razvoja mišićno-skeletnih problema. Identifikovanjem ovih faktora mogu se preporučiti preventivne mere kao što su programi vežbanja, ergonomske modifikacije ili prilagođavanje načina života kako bi se održalo optimalno zdravlje kostiju i zglobova.
 3. Redovni ortopedski pregledi su posebno važni za osobe sa hroničnim muskuloskeletnim stanjima, kao što su artritis ili osteoporoza. Ovi pregledi služe za praćenje progresije stanja i  procenu efikasnosti lečenja. Redovno praćenje omogućava lekarima ranu intervenciju u slučaju pogoršanja ili pojave komplikacija bolesti..
 4. Ortopedski pregledi pružaju priliku lekarima da pacijentima daju smernice za održavanje zdravlja kostiju i zglobova. Ovo uključuje savetovanje na temu pravilne ishrane, smanjenja telesne težine, različitih vezbi i strategija za prevenciju povreda. Usvajanjem proaktivnog pristupa zdravlju kostiju i zglobova, pacijenti mogu smanjiti rizik od razvoja određenih stanja i održati sveukupno mišićno-skeletno blagostanje.
 5. Za pacijente koji se oporavljaju od preloma kostiju, operacija zglobova ili mišićno-koštanih povreda, redovni ortopedski pregledi su ključni. Ovi pregledi pomažu u praćenju napretka rehabilitacije, osiguravaju pravilno zarastanje i prilagođavaju plan lečenja po potrebi. Redovni kontrolni pregledi omogućavaju lekarima da vode proces rehabilitacije, obezbede adekvatne rehabilitacione vežbe i prate obnavljanje funkcije i mobilnosti.
 6. Dobro zdravlje kostiju i zglobova je neophodno za održavanje aktivnog i nezavisnog načina života. Redovni ortopedski pregledi doprinose opštem blagostanju tako što promovišu pokretljivost, smanjuju bol i optimizuju funkcionalne sposobnosti. Pravovremenim rešavanjem bilo kakvih mišićno-skeletnih problema, pacijenti mogu održati optimalan kvalitet života.

Ukratko, redovni ortopedski pregledi su važni za održavanje zdravlja kostiju i zglobova jer olakšavaju rano otkrivanje problema, omogućavaju preventivne mere i praćenje hroničnih stanja, pomažu prilikom rehabilitacije i oporavka i doprinose opštem blagostanju.  Proaktivnom brigom o zdravlju kostiju i zglobova, pojedinci mogu da uživaju u boljoj pokretljivosti, smanjenom bolu i generalno boljem kvalitetu života.

 

Cene pregleda ortopeda pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.
Slične usluge

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje