• English
 • English

Dijetologija

Šta je dijetologija?

Dijetologija je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem ishrane i njenim uticajem na zdravlje ljudi. Fokusira se na pravilan unos hranljivih materija, planiranje ishrane i prilagođavanje dijeta specifičnim zdravstvenim potrebama. Dijetolozi savetuju kako da održavate uravnoteženu ishranu, prevenirate bolesti i promovišu zdrave prehrambene navike.

 

Čime se bavi dijetolog nutricionista?

Dijetolog nutricionista pruža stručne savete o ishrani i zdravlju, pomažući ljudima da unaprede prehrambene navike i postignu optimalno zdravlje. Oni procenjuju nutritivne potrebe, izrađuju prilagođene planove ishrane i edukuju o pravilnoj ishrani. Nutricionisti rade na prevenciji i upravljanju bolestima povezanim sa ishranom kao što su dijabetes, gojaznost i kardiovaskularne bolesti.

 

Kada je potrebno zakazati pregled dijetologa

Pregled kod dijetologa je potreban kada imate specifične zdravstvene probleme ili ciljeve vezane za ishranu kao što su:

 • Gojaznost i kontrola telesne težine: pomažu u kreiranju individualizovanih planova ishrane i strategija za gubitak težine.
 • Dijabetes: savetuju o pravilnoj ishrani i kontroli šećera u krvi.
 • Kardiovaskularne bolesti: preporučuju ishranu koja pomaže u smanjenju holesterola i krvnog pritiska.
 • Gastrointestinalni problemi: pružaju savete za ishranu kod stanja kao što su sindrom iritabilnog creva, celijakija, i netolerancija na laktozu.
 • Alergije i intolerancije na hranu: pomažu u identifikaciji i izbegavanju problematičnih namirnica, kao i u planiranju alternativnih izbora hrane.
 • Nutritivni nedostaci: preporučuju ishranu bogatu potrebnim vitaminima i mineralima.
 • Trudnoća i dojenje: savetuju o ishrani koja podržava zdravlje majke i deteta.
 • Sportska ishrana: pomažu sportistima da optimizuju ishranu za poboljšanje performansi i oporavka.

 

Koje bolesti stanja leči dijetolog

Ukoliko imate neki od ovih problema ili želite da poboljšate svoje opšte zdravstveno stanje kroz ishranu, dijetolog može pomoći u kreiranju individualizovanih planova ishrane i strategija za poboljšanje zdravlja. Evo nekoliko bolesti i stanja u kojima izmena režima ishrane može dati značajne rezultate:

Dijabetes melitus tip 1 i tip 2

Tip 1 je autoimuni poremećaj gde telo ne proizvodi insulin. Ishrana sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u kontroli šećera u krvi. Tip 2 je kad telo ne koristi insulin efikasno. Izmena ishrane, uključujući smanjenje unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, može značajno poboljšati kontrolu glukoze.

Gestacijski dijabetes

Razvija se tokom trudnoće i može uticati na majku i bebu. Pravilna ishrana pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Insulinska rezistencija

Stanje gde ćelije slabo reaguju na insulin. Ishrana sa niskim ugljenim hidratima i visokim vlaknima može poboljšati osjetljivost na insulin.

Gojaznost

Prekomerna telesna težina povećava rizik od mnogih bolesti. Planovi ishrane sa smanjenim unosom kalorija i povećanim unosom voća, povrća i proteina mogu pomoći u gubitku težine.

Terapija dijabetesa (insulinska terapija)

Uključuje upotrebu insulina za kontrolu nivoa šećera u krvi. Prilagođena ishrana pomaže u smanjenju oscilacija šećera.

Pad šećera ili hipoglikemija

Nizak nivo šećera u krvi može biti opasan. Pravilno balansirani obroci i užine pomažu u održavanju stabilnog nivoa glukoze.

Dislipidemija

Nepravilni nivoi lipida (masnoća) u krvi. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i niskim zasićenim mastima može poboljšati lipidni profil.

Hašimoto tireoiditis

Autoimuni poremećaj koji pogađa štitnu žlezdu. Izbegavanje glutena i ishrana bogata selenom i cinkom može pomoći u podršci funkcije štitne žlezde.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Hormonalni poremećaj kod žena. Izmena ishrane koja uključuje niskoglikemijske namirnice i zdrave masti može pomoći u upravljanju simptomima.

Svako od ovih stanja zahteva individualizovani pristup ishrani, koji može značajno poboljšati zdravstvene ishode i kvalitet života.

 

Kako da se pripremite za pregled dijetologa?

Pre pregleda kod dijetologa nutricioniste možete pripremiti, ukoliko imate, rezultate analize krvi (kompletna krvna slika, glukoza, HbA1c, lipidni profil, elektroliti, funkcija jetre i bubrega, hormoni štitne žlezde, vitamin D, B12, folna kiselina), zatim medicinsku dokumentaciju kao što su izveštaj specijaliste, dijagnoze, rezultati testova i listu lekova i suplemenata koje uzimate.

 

Kako izgleda pregled dijetetičara?

Nutricionistički pregled je sveobuhvatan proces koji pomaže u proceni vaših prehrambenih navika i zdravstvenog stanja, sa ciljem unapređenja ishrane i poboljšanja zdravlja. Pregled obuhvata detaljan razgovor sa nutricionistom, merenje telesne mase, analizu telesne kompozicije (procenat masti, mišićne mase, vode), kao i procenu vaših dosadašnjih prehrambenih navika. Nutricionista će takođe razmotriti vaše zdravstveno stanje, eventualne bolesti i alergije, kao i vaš stil života.

Prvi pregled obično traje od 60 do 90 minuta. Tokom ovog pregleda, nutricionista će se detaljno upoznati sa vašom zdravstvenom istorijom, analizirati vaše trenutne prehrambene navike, i obaviti potrebna merenja. Ovaj prvi susret je ključan za izradu individualizovanog plana ishrane koji odgovara vašim potrebama.

Naredni pregledi traju kraće, obično 30–45 minuta. Tokom ovih pregleda nutricionista će pratiti vaš napredak, prilagođavati plan ishrane po potrebi i pružati dodatne savete i podršku.

 

Preporuke za pravilan način ishrane

Pravilna ishrana je ključna za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju mnogih bolesti. Preporuke koje dobijete od nutricioniste mogu uključivati:

 • Unos raznovrsnih namirnica kako biste obezbedili sve potrebne nutrijente.
 • Redovno konzumiranje voća i povrća.
 • Ograničavanje unosa zasićenih masti, šećera i soli.
 • Odabir integralnih žitarica umesto rafinisanih.
 • Dovoljna hidratacija, odnosno unos vode tokom dana.

Posebnu pažnju treba obratiti na uravnotežen unos makronutrijenata (proteina, ugljenih hidrata i masti), kao i na individualne potrebe koje mogu zavisiti od vašeg zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti i drugih faktora. Pridržavanje ovih preporuka može vam pomoći da se osećate bolje, imate više energije, smanjite rizik od hroničnih bolesti, i poboljšate ukupni kvalitet života.

 

Najčešći poremećaji ishrane

Razumevanje i prepoznavanje simptoma ovih poremećaja je važno za pravovremeno traženje pomoći i adekvatno lečenje.

 

Anoreksija nervoza

Označava se ekstremnim smanjenjem unosa hrane i intenzivnim strahom od gojenja. Osobe sa anoreksijom često imaju iskrivljenu sliku o svom telu i smatraju se prekomerno debelim čak i kada su izrazito mršave.

Simptomi: Ekstremna mršavost, opsesivno brojanje kalorija, prekomerno vežbanje, izbegavanje hrane.

 

Bulimija nervoza

Karakterišu je epizode prejedanja praćene ponašanjima kao što su povraćanje, prekomerno korišćenje laksativa ili intenzivno vežbanje kako bi se sprečilo dobijanje na težini.

Simptomi: Prejedanje i purgativno ponašanje, stalna briga o telesnoj težini, skrivanje hrane ili epizoda prejedanja.

 

Poremećaj prejedanja

Podrazumeva često konzumiranje velike količine hrane u kratkom vremenskom periodu, bez pokušaja eliminacije unete hrane (kao kod bulimije).

Simptomi: Jedinjenje hrane čak i kada niste gladni, osećaj gubitka kontrole tokom prejedanja, osećaj krivice ili stida nakon prejedanja.

 

Ortoreksija

Opsesija zdravom ishranom koja vodi do isključivanja brojnih namirnica iz ishrane i može narušiti fizičko zdravlje.

Simptomi: Opsesivno praćenje nutritivnih vrednosti, izbegavanje određenih grupa namirnica, osećaj krivice pri konzumiranju „nečiste“ hrane.

 

Pica

Poremećaj koji uključuje konzumaciju neprehrambenih supstanci kao što su zemlja, kreč ili papir.

Simptomi: Konzumiranje neprehrambenih materijala, koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Averzija prema hrani

Ekstremna nevoljnost ili gađenje prema određenim vrstama hrane, često povezano sa lošim iskustvima ili traumom.

Simptomi: Izbegavanje određene hrane, emocionalni stres pri pomisli na konzumiranje te hrane, gubitak telesne težine.

 

Dijetološki tim Puls Go

U Puls kardiološkom centru, čiji je Puls Go deo, postoji Centar za dijabetes, gojaznost i kardiovaskularne bolesti koji pruža multidisciplinarni pristup lečenju okupljajući tim stručnjaka koji zajedno rade na postizanju optimalnih zdravstvenih rezultata za pacijente. Ovaj tim uključuje endokrinologe, kardiologe, dijetologe i radiologe, koji kroz sinergiju svojih znanja i iskustava pružaju sveobuhvatnu podršku pacijentima u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

 

Zakazivanje pregleda kod dijetologa

U Puls Go, specijalnom odeljenju u okviru Puls kardiološkog centra, fokusiranom na brzu dijagnostiku i zbrinjavanje skoro svih medicinskih stanja, specijalističke dijetološke preglede obavlja mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog.

 

Cene pregleda dijetologa pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.
Slične usluge

No results found.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje