• English
  • English

Urologija

Šta je urologija?

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem problema i bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena, kao i bolestima muškog reproduktivnog sistema.

Urinarni sistem obuhvata bubrege, čija je uloga da prečišćavaju krv kada se stvara urin, nadbubrežne žlezde, koje stvaraju hormone, uretere koji sprovode urin od bubrega do bešike, bešiku u kojoj se skladišti urin i uretru kroz koju se urin iz bešike izbacuje u spoljašnju sredinu.

Genitalni ili reproduktivni sistem kod muškaraca obuhvata prostatu ili unutrašnju žlezdu čija je uloga stvaranje sperme koja služi za transport spermatozoida iz tela, zatim muški polni organ kroz koji urin i sperma izlaze iz tela, potom testise ili parni organ koji stvara hormone i spermatozoide.

Iako spada u hirurške grane, bavi se i nehirurškim pristupima u lečenju bolesti genitourinarnog trakta. Urolozi su lekari specijalizovani za ovu oblast, spremni da pruže najbolju brigu i lečenje svojim pacijentima.

 

Simptomi zbog kojih treba da se javite urologu

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubregu i mokraćnim putevima, inkontinencija, kao i oboljenja prostate kao što je benigna hiperplazija prostate. To su stanje koja mogu da nagoveste sledeći simptomi:

– Problemi pri mokrenju kao što su bol i peckanje ili pojava krvi u urinu

– Promene u učestalosti mokrenja poput potrebe za čestim odlaskom u toalet ili nemogućnost potpunog izmokravanja

– Nevoljno mokrenje preko dana ili noći, pri kijanju, smehu ili vežbanju

– Bol u donjem delu leđa, stomaku ili preponama

– Otok, bol, osećaj težine u testisima

– Osećaj težine u vagini

– Problemi sa erekcijom poput teškoća s postizanjem erekcije ili održavanjem erekcije

– Pojava kvržice u testisu

 

 

Koja stanja leči urolog?

Urolog se sreće sa širokim spektrom problema i bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena. Osim najčešćih problema prisutnih kod oba pola kao što su infekcije urinarnog trakta, poremećaji mokrenja, kamen u bubregu, bešici i mokraćnim kanalima, kao i tumori i karcinomi bešike i bubrega, postoje specifični problemi koji se javljaju samo kod muškaraca ili samo kod žena.

 

Najčešća stanja kod muškaraca zbog kojih je potreban pregled urologa

– Erektilna disfunkcija

– Uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate

– Problemi sa mokrenjem

– Urođene anomalije reproduktivnih organa

– Karcinom prostate

– Karcinom testisa

 

Najčešća stanja kod žena zbog kojih je potreban pregled urologa

– Problemi sa zadržavanjem mokraće nakon trudnoće

– Inkontinencija

– Prolaps materice ili bešike u vaginu ili ispadaju iz nje

 

Koje sve preglede možete obaviti kod urologa?

Urolozi izvode brojne dijagnostičke procedure i hirurške intervencije kako bi otkrili i tretirali uzrok problema. Pacijent se prvo upućuje na opšti pregled urologa, koji će shodno simptomima i proceni stanja zatražiti dalje dijagnostičke procedure.

 

Pregled urologa

Specijalistički urološki pregled počinje uzimanjem anamneze kako bi lekar dobio što više podataka o postojećim tegobama i ličnoj i porodičnoj istoriji bolesti. Zatim se obavlja opšti pregled koji obuhvata vizuelni pregled i manuelni pregled delova urogenitalnog sistema, što uključuje i pregled stomaka, kada se sumnja na bolest bubrega. Kod muškaraca se radi i pregled prostate ili digitorektalni pregled kad se kroz analni otvor prstima ispituje veličina, oblik i struktura prostate), zatim pregled testisa i muškog polnog organa.

 

Ultrazvuk abdomena

Kompletan urološki pregled najčešće obuhvata i ultrazvučni pregled urogenitalnog trakta, što podrazumeva pregled bubrega, bešike i prostate, a po potrebi se indikuje i ultrazvučni pregled testisa.

 

Intravenska pijelografija (IVP)

Intravenska pijelografija je rendgenska dijagnostička metoda kojom se uz pomoć rendgenskih zraka dobija slika bubrega, mokraćovoda i mokraćne bešike. Snimanje traje oko 45 minuta, a po potrebi i duže. Radi se u cilju otkrivanja uzroka problema kao što su pojava krvi u mokraći, bola tokom mokrenja, bola u donjem delu leđa… Izvodi se i zbog otkrivanja postojanja kamena u bubregu, mokraćovodu ili mokraćnoj bešici, zatim cista, benignih ili malignih tumora bubrega ili mokraćne bešike, kod uvećanja prostate, urođenih mana urinarnog trakta ili praćenja stanja bubrega ili mokraćne bešike nakon operacije.

 

MSCT (skenerska) urografija

MSCT urografija je snimanje urotrakta multislajsnim skenerom koji uključuje detaljni pregled bubrega, nadbubrežne žlezde, mokraćnih kanala i mokraćne bešike. Izvodi se uz primenu kontrastnog jodnog sredstva kao dijagnostička metoda kojom se dobijaju informacije o morfologiji i funkciji bubrega, o toku, lokaciji i prohodnosti mokraćnih puteva, njihovoj prolaznosti u mokraćnu bešiku, kao i o kapacitetu bešike i patološkim promenama u njoj. Radi se kod postojanja kamena u bubregu, infekcije bešike, cisti, kamenja u bešici, infekcije bubrega, prisustva masa kao što su tumori.

 

 

Transrektalni ultrazvuk prostate

Transrektalni ultrazvuk prostate je neinvanzivna dijagnostička procedura kojom se dobija detaljan prikaz prostate, uretre, bešike i semenih vezikula. Izvodi se tako što se tanka sonda ultrazvučnog aparata plasira nekoliko centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu. Radi se kao preventivni pregled i rana dijagnostike karcinoma prostate.

 

Biopsija prostate (TRUS biopsija prostate)

Biopsija prostate je jedina potpuno sigurna metoda pomoću koje se može utvrditi prisustvo raka prostate ili se otkloniti potencijalna sumnja. Postupak se zasniva na uzimanju uzoraka tkiva iz prostate sa sumnjivih mesta prethodno lociranih digitorektalnim pregledom i pregledom magnetnom rezonancom ili skenerom. Uzorci tkiva dobijeni biopsijom šalju se na patohistološku analizu. Patohistološka potvrda karcinoma prostate je i prvi i svakako neophodan korak koji dalje usmerava tok i metod lečenja pacijenta.

 

Cistoskopija

To je endoskopski pregled mokraćne bešike koji se izvodi pomoću cistoskopa, aparata koji se kroz mokraćni kanal uvodi u bešiku. Radi se u lokalnoj anesteziji.

 

Ureteroskopija

Predstavlja minimalno invazivnu dijagnostičku i terapijsku proceduru tokom koje se sondom ulazi u ureter i bubreg. Sonda ima kameru na vrhu, kao i druge instrumente koji lekaru omogućavaju da pronađe, locira i, ako je potrebno, u istom aktu ukloni kamen ili ga razbije na manje komadiće koji se zatim lako izbacuju.

 

Operacija benigne hiperplazije prostate

U zavisnosti od stadijuma benignog uvećanja prostate, može se uraditi delimično ili potpuno uklanjanje prostate hirurškim putem

 

Laserska operacija prostate

Najsavremeniji način lečenja tegoba sa uvećanom prostatom, bez reza, za svega nekoliko minuta i bez perioda oporavka

 

Urološka onkologija

Odnosi se na hirurško lečenje zloćudnih bolesti urogenitalnog trakta kao što su rak prostate, nadbubrežne žlezde, bešike, bubrega, mokraćovoda, testisa i penisa, kao i kože i potkožnog tkiva, i mišića i fascija tih područja. Za urološke karcinome podobne za hirurško lečenje koriste se minimalno invazivne tehnike kao što su laparoskopija ili endourologija.

 

Zašto treba da posetite urologa?

Preporučuje se konsultacija sa urologom ukoliko osetite bilo koji od gore navedenih simptoma ili imate stanja koja mogu uticati na urinarni trakt ili reproduktivni sistem. Korist od detaljnog i stručno izvedenog urološkog pregleda se ogleda u pravovremeno postavljenoj dijagnozi i odgovarajućim preporukama za lečenje bolesti. Rano otkrivanje i lečenje mogu značajno doprineti boljem ishodu i kvalitetu života.

 

Urološki tim PulsGo

Tim PulsGo čine vrhunski lekari s velikim iskustvom. Za urološke preglede, ultrazvučne preglede prostate, ultrazvučne preglede testisa i lečenje erektilne disfunkcije možete se obratiti dr Nikoli Lukaču, specijalisti urologije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom, čija je uža oblast interesovanja urološka endoskopija, kao i dr Dejanu Kojiću, specijalisti urologije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom, koji posebnu pažnju posvećuje karcinomu prostate i primeni laparaskopskog lečenja bolesti urogenitalnog trakta.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.
Slične usluge

No results found.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje