• English
  • English

Drenaža rane

Šta je to drenaža rane?

Medicinska drenaža rane je postupak koji uključuje namerno postavljanje drena (cevčice) u ranu ili blizu nje kako bi se uklonio višak tečnosti, krvi ili gnoja koji se može akumulirati u tom području. Ova tehnika se koristi u specifičnim slučajevima kada je rana pod većim rizikom od razvoja komplikacija ili odloženog zarastanja usled nagomilavanja tečnosti.

Koje su to situacije u kojima se radi drenaža rane?

Postoperativna drenaža

Nakon određenih hirurških zahvata, kao što su abdominalne ili ortopedske operacije, mogu se postaviti drenovi kako bi se sprečilo nakupljanje krvi ili tečnosti na oprativnom mestu. Ovi drenovi pomažu u smanjenju rizika od komplikacija kao što su stvaranje hematoma, nakupljanje tečnosti ili infekcija. Obično se uklanjaju kada se drenaža smanji na prihvatljiv nivo.

Drenaža apscesa

Kada se apsces, koji predstavlja lokalizovanu kolekciju gnoja, formira unutar rane, potrebno ga je drenirati da bi se olakšalo zarastanje i sprečilo širenje infekcije. Ovo se često radi kroz procedure incizije i drenaže (I&D), gde se apsces otvara i drenira da bi se uklonio gnoj. Dren se može ostaviti na mestu tokom kratkog perioda kako bi se poboljšala dalja drenaža.

Hronična drenaža rana

Određene vrste hroničnih rana, kao što su dekubitus, dijabetički čir nozi ili inficirane hirurške rane, mogu sporo zarastati i mogu imati previše tečnosti ili eksudata. U ovim slučajevima mogu se koristiti tehnike drenaže kao što je terapija rana pod negativnim pritiskom (NPVT). NPVT uključuje primenu vakuuma kroz specijalizovani zavoj, koji pomaže u uklanjanju viška tečnosti, promoviše protok krvi i ubrzava zarastanje rana.

Razderotine ili traumatske rane

Duboke ili složene rane ili rane koje su rezultat nezgode ili traume mogu zahtevati drenažu kako bi se sprečilo sakupljanje krvi ili drugih tečnosti. Ovo pomaže u smanjenju rizika od infekcije i pravilnom zarastanju rana.

Šta pacijenti treba da znaju o drenaži rane?

Svrha: Primarni cilj medicinske drenaže rana je uklanjanje viška tečnosti, krvi ili gnoja iz područja rane. Ovo pomaže u promovisanju zarastanja, sprečavanju komplikacija i smanjenju rizika od infekcije.

Procedura: Pacijenti treba da razumeju specifičnu proceduru drenaže koja će se koristiti u njihovom slučaju. Ovo može uključivati postavljanje drenaža, kao što su epruvete ili kateteri, ili korišćenje specijalizovanih zavoja ili terapiju rana pod negativnim pritiskom (NPVT). Pacijenti treba da imaju jasno razumevanje o tome kako funkcioniše drenažni uređaj i kako se brinuti o njemu.

Trajanje: Trajanje drenaže može varirati u zavisnosti od vrste i težine rane. Većina drenova je privremena i zdravstveni radnik će ih ukloniti kada se drenaža smanji na prihvatljiv nivo.

Nega i održavanje: Pacijenti treba da dobiju uputstva o tome kako da se brinu o uređaju za drenažu rane ili zavoju. Ovo uključuje informacije o pravilnim tehnikama čišćenja, promeni zavoja, obezbeđivanju odvoda i praćenju izlaza drenaže. Važno je pratiti ova uputstva da biste sprečili infekciju i obezbedili efikasnu drenažu.

Znaci komplikacija: Pacijenti treba da prate pojavu znakova i simptoma potencijalnih komplikacija u vezi sa drenažom rane. To uključuje pojačan bol, prekomerno krvarenje, pogoršanje crvenila ili otoka, neprijatan miris ili znakovi infekcije kao što su groznica ili stvaranje gnoja. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, pacijenti treba da se odmah obrate svom lekaru.

Kontrolni pregledi: Pacijenti treba da razumeju važnost kontrolnih poseta svom lekaru kako bi se pratio napredak rane i efikasnost drenaže. Ove posete omogućavaju procenu rane i prilagođavanje plana lečenja ako je potrebno.

Emocionalna podrška: suočavanje sa ranom koja se drenira može biti emocionalno izazovno. Pacijenti treba da budu svesni da je normalno da se osećaju frustrirano, uznemireno ili zabrinuto zbog izgleda i zarastanja rane. Otvorena komunikacija sa zdravstvenim radnicima i traženje emocionalne podrške od voljenih osoba ili grupa za podršku mogu pomoći u suočavanju sa ovim osećanjima.

Oprema koja se koristi u drenaži rana

U postupcima drenaže rane može se koristiti nekoliko vrsta opreme, u zavisnosti od specifične tehnike koja se koristi i karakteristika rane. Evo nekoliko uobičajenih primera opreme:

Drenažne cevi

Drenažne cevi, poznate i kao drenovi ili kateteri, su fleksibilne cevi koje se postavljaju u ranu ili blizu nje kako bi se olakšalo uklanjanje tečnosti. Ove cevi dolaze u različitim veličinama i oblicima, kao što su Penrose drenovi (meke gumene cevi) ili Jackson-Pratt (JP) drenovi (tanke silikonske cevi). Drenažne cevi omogućavaju da tečnost teče iz rane u uređaj za sakupljanje ili zavoj.

Uređaji za sakupljanje

Uređaji za sakupljanje su kontejneri koji primaju i drže ispuštenu tečnost. Obično su pričvršćeni na kraj drenažne cevi. 

Uređaji za terapiju rana negativnim pritiskom (NPVT)

NPVT uređaji su specijalizovani sistemi koji se koriste u terapiji rana pod negativnim pritiskom. Ovi sistemi se sastoje od vakuum pumpe ili usisne jedinice, kompleta cevi i kompleta za zavoje. Vakuum pumpa primenjuje negativan pritisak na zavoj, promovišući uklanjanje tečnosti, povećavajući protok krvi i poboljšavajući zarastanje rana.

Rastvor za irigaciju i oprema za irigaciju

Za procedure irigacije (ispiranja) rana, sterilni rastvori se koriste za čišćenje rane i uklanjanje ostataka ili bakterija. Uobičajeni rastvori za navodnjavanje uključuju sterilne fiziološke rastvore ili antiseptičke rastvore. Oprema za irigaciju može uključivati špriceve, posude za irigaciju ili specijalizovane uređaje.

Zavoji i upijajući materijali

Za drenažu rane mogu se koristiti različiti zavoji i upijajući materijali: gaza, penaste obloge, alginatne obloge ili superupijajuće obloge. 

Važno je napomenuti da specifična oprema koja se koristi može da varira u zavisnosti od preferencija zdravstvenog radnika, specifične procedure i raspoloživih resursa. Zdravstveni tim će izabrati najprikladniju opremu za potrebe drenaže rane svakog pojedinca.

Pravilna upotreba i održavanje opreme za drenažu rana su od suštinskog značaja za efikasno lečenje rana i za sprečavanje komplikacija. Ovo su neke od opštih smernica za njenu upotrebu i održavanje:

Pažljivo sledite uputstva koja ste dobili od vašeg lekara

Higijena ruku: Pre rukovanja opremom za drenažu rana, dobro operite ruke sapunom i vodom ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Ovo pomaže da se smanji rizik od unošenja infekcije u ranu.

Promene zavoja: Ako imate zavoje na mestu zajedno sa opremom za drenažu, sledite uputstva koja vam je dao vaš zdravstveni radnik za promenu zavoja. Ovo može uključivati čišćenje rane, nanošenje novih zavoja i pričvršćivanje drenažnih cevi ili uređaja u odgovarajući položaj.

Ispraznite ili zamenite uređaje za sakupljanje: Ako imate uređaj za sakupljanje drenaže, pratite uputstva o tome kada i kako da ga ispraznite ili zamenite. Obično će vam se savetovati da ispraznite uređaj za sakupljanje kada je otprilike do pola pun. Obavezno odložite ispuštenu tečnost u skladu sa priloženim uputstvima.

Drenažne cevi: Uverite se da su drenažne cevi pravilno pričvršćene kako biste sprečili slučajno pomeranje. Vaš zdravstveni radnik vam je možda dao lepljive trake ili druge metode za pričvršćivanje. Ako primetite da su cevi olabavljene, obratite se svom lekaru za uputstva.

Pratite izlaz drenaže: Pratite količinu i karakteristike drenažnog izlaza prema uputstvima vašeg lekara. Ovo može uključivati merenje izlaza pomoću merne čaše ili beleženje u dnevnik. Obavestite svog lekara ako primetite bilo kakve iznenadne promene u količini, boji ili konzistenciji drenaže.

Očistite i održavajte opremu: Ako imate opremu za višekratnu upotrebu, kao što su drenažne boce za sakupljanje, očistite ih prema uputstvima vašeg zdravstvenog radnika. Ovo obično uključuje pranje blagim sapunom i toplom vodom, temeljno ispiranje i ostavljanje da se potpuno osuše pre ponovne upotrebe. Pridržavajte se smernica za čišćenje i održavanje da biste obezbedili odgovarajuću higijenu.

Ko izvodi ovu vrstu postupka?

Postupak drenaže rane obično sprovode zdravstveni radnici koji imaju odgovarajuću obuku i kvalifikacije. Određeni zdravstveni radnik koji sprovodi proceduru može da varira u zavisnosti od okruženja i složenosti rane. Drenažu obično izvode hirurzi, sestre i tehničari. 

Uobičajene komplikacije:

Infekcija

Iako drenaža rane ima za cilj da spreči infekciju, i dalje postoji rizik od infekcije. Važno je pratiti ranu zbog znakova infekcije, kao što su pojačano crvenilo, otok, toplota ili stvaranje gnoja. Obavestite svog lekara odmah ako sumnjate na infekciju.

Bol i nelagodnost

Uobičajeno je da se oseti bol ili nelagodnost tokom i nakon procedure drenaže, i zdravstveni radnik vam može propisati lekove protiv bolova.

Iritacija kože

Prisustvo drenažnih cevi, zavoja ili lepkova ponekad može izazvati iritaciju kože ili alergijske reakcije. Obavestite svog lekara ako imate problema sa kožom.

Kada je neophodno potražiti medicinsku pomoć?

Nakon drenaže rane, važno je da pacijenti prate svoje stanje i kontaktiraju svog lekara ako dožive neku od sledećih situacija:

Pojačani bol

Ako osetite značajno povećanje bola koji se ne ublažava propisanim lekovima protiv bolova ili drugim preporučenim merama, važno je da se obratite svom lekaru. Ovo može biti znak infekcije ili komplikacije povezane sa drenažom.

Prekomerno krvarenje

Ako primetite obilno ili nekontrolisano krvarenje sa mesta rane, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć. Lagani pritisak čistom krpom ili zavojom može pomoći u kontroli manjeg krvarenja, ali uporno ili teško krvarenje treba da reši zdravstveni radnik.

Znaci infekcije

Ako primetite bilo kakve znake infekcije, kao što su pojačano crvenilo, toplota, otok ili prisustvo gnoja ili neprijatnog mirisa sa mesta rane, ključno je da se obratite svom lekaru. Infekcija može ometati proces zarastanja i može zahtevati dalju medicinsku intervenciju.

Simptomi koji se pogoršavaju

Ako se vaši simptomi pogoršaju ili ako razvijete nove simptome kao što su groznica, mrzlica ili opšti osećaj lošeg stanja, važno je da obavestite svog lekara. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju ili druge komplikacije koje zahtevaju medicinsku pomoć.

Neispravnost ili pomeranje opreme

Ako se drenažna oprema, kao što su cevi ili uređaji za sakupljanje, pomeri, odvoji ili pokvari na bilo koji način, važno je da kontaktirate svog lekara.

 

Cene postupka drenaže rana pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje