• English
  • English

Gastroenterologija

Glavna svrha gastroenterološkog pregleda je ispitivanje i dijagnostikovanje različitih gastrointestinalnih poremećaja i bolesti kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERD), peptički čir, inflamatorna bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), sindrom iritabilnog creva (IBS), gastrointestinalno krvarenje, bolesti jetre i poremećaji pankreasa, i druge. 

Pregled uključuje različite tehnike, koje zavise od simptoma i poremećaja na koji se sumnja. Uobičajeni gastroenterološki pregledi uključuju uzimanje anamneze, fizikalni pregled abdomena, ultrazvuk, endoskopiju i kolonoskopiju, kao i različite laboratorijske testove. 

 

Vrste gastroenteroloških pregleda

Postoji nekoliko različitih tipova gastroenteroloških pregleda koji se, pored palpacije stomaka i anamneze, obično obavljaju za procenu i dijagnozu različitih gastrointestinalnih stanja. 

Rendgen

Nativni snimak abdomena procenjuje strukturu i integritet digestivnog sistema i identifikuje opstrukcije i abnormalnosti kao što je proširenje creva. Osim običnog snimanja rendgenom, može se koristiti i barijumski kontrastni agens, za vizuelizaciju gornjeg digestivnog trakta (pacijent guta barijum) ili donjeg digestivnog trakta (barijumski klistir). Pregled barijumom pomaže u identifikaciji strukturnih abnormalnosti ili funkcionalnih poremećaja.  

Gornja endoskopija (Ezofagogastroduodenoskopija – EGD, gastroskopija)

Ova procedura uključuje ubacivanje tanke, fleksibilne cevi sa kamerom (endoskopom) kroz usta za pregled jednjaka, želuca i gornjeg dela tankog creva.

Kolonoskopija

Procedura u kojoj se duga, fleksibilna cev sa kamerom (kolonoskop) ubacuje kroz rektum kako bi se vizualizovalo debelo crevo i rektum. Obično se koristi za otkrivanje polipa, kolorektalnog karcinoma i drugih abnormalnosti.

Endoskopska kapsula

U ovoj proceduri, pacijent proguta malu kapsulu koja sadrži kameru koja snima slike dok prolazi kroz digestivni trakt. Uglavnom se koristi za vizuelizaciju tankog creva, koje nije lako dostupno drugim metodama.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

ERCP kombinuje endoskopiju i rendgensko snimanje za dijagnozu i lečenje bolesti jetre, žučne kese, žučnih kanala i pankreasa. Posebno je korisna za dijagnostikovanje stanja kao što su kamen u žučnoj kesi, pankreatitis i opstrukcije žučnih kanala.

Endoskopski ultrazvuk (EUS)

EUS uključuje upotrebu endoskopa sa ultrazvučnom sondom pričvršćenom na njega. Omogućava gastroenterologu da dobije detaljne slike digestivnog trakta i okolnih organa, kao što su pankreas, jetra i limfni čvorovi. EUS je koristan za dijagnostikovanje i procenu stadijuma karcinoma gastrointestinalnog trakta, kao i za procenu stanja kao što su ciste pankreasa i abnormalnosti žučnih kanala.

Fleksibilna sigmoidoskopija

Ovaj pregled uključuje umetanje fleksibilne cevi sa kamerom (sigmoidoskopom) u rektum i donji deo debelog creva. Prvenstveno se koristi za pregled rektuma i leve strane debelog creva za stanja kao što su polipi, zapaljenje i krvarenje.

Tokom endoskopskih pregleda, gastroenterolog može uzeti biopsije (male uzorke tkiva) za dalju analizu ili izvršiti terapijske procedure kao što su uklanjanje polipa, proširenje striktura ili postavljanje stentova da bi se otklonile opstrukcije.

Pored navedenih testova, određena stanja će zahtevati i dodatne preglede kao što su testovi stolice, testovi krvi, CT (kompjuterizovana tomografija), magnetna rezonanca ili ureaza izdisajni test (za Helicobacter pylori).

Specifičan tip pregleda koji se preporučuje zavisiće od simptoma pacijenta i istorije bolesti. Svaki pregled ima svoje prednosti i ograničenja, a izbor procedure će odrediti gastroenterolog u saradnji sa pacijentom.

Simptomi koji ukazuju na potreban gastroenterološki pregled

Nekoliko simptoma može ukazivati na potrebu za gastroenterološkim pregledom. Iako ovi simptomi nisu definitivni dokaz gastrointestinalnog stanja, oni zahtevaju dalju dijagnostiku od strane gastroenterologa. Evo nekih uobičajenih simptoma koji mogu zahtevati gastroenterološki pregled:

Bol u stomaku

Perzistentni ili ponavljajući bol u stomaku koji je jak, neobjašnjiv ili ometa dnevne aktivnosti.

Gastrointestinalno krvarenje

Svaki znak krvarenja, kao što je krv u stolici (hematohezija) ili crna, katranasta stolica (melena).

Poteškoće pri gutanju

Ako imate uporne poteškoće pri gutanju (disfagiju) ili imate osećaj da vam se hrana zaglavila u grlu ili grudima, to može ukazivati na problem sa jednjakom ili gornjim delom digestivnog trakta.

Hronična gorušica ili refluks kiseline

Česta ili teška gorušica, simptomi refluksa kiseline (kao što je regurgitacija) ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) koja ne reaguje na lekove bez recepta mogu zahtevati dalju procenu.

Uporna mučnina ili povraćanje

Česte ili produžene mučnine ili povraćanje, posebno ako su praćene drugim simptomima kao što su bol u stomaku ili gubitak težine.

Promena navika creva

Nagle promene u navikama creva, kao što su uporna dijareja, zatvor ili značajne promene u izgledu stolice.

Neobjašnjivi gubitak težine

Ako doživljavate neobjašnjiv gubitak težine bez ikakvog očiglednog uzroka ili značajnih promena u vašoj ishrani ili rutini vežbanja, to može ukazivati na osnovni gastrointestinalni problem.

Hronična dijareja ili konstipacija

Upornu dijareju ili konstipaciju koja traje duži period ili je praćena drugim simptomima treba da proceni gastroenterolog.

Nadimanje ili gasovi u stomaku

Ako često osećate nadimanje u stomaku, prekomerne gasove ili nadutost stomaka, to može ukazivati na osnovni gastrointestinalni problem.

Porodična istorija gastrointestinalnih poremećaja

Ako imate porodičnu istoriju gastrointestinalnih stanja kao što su rak debelog creva, inflamatorna bolest creva (IBD) ili celijakija, možda ćete imati koristi od skrininga i preventivnih pregleda.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani različitim stanjima, a gastroenterološki pregled pomaže u preciznoj dijagnostici osnovnog uzroka. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom ili gastroenterologom za odgovarajuću procenu i uputstva.

Dijagnoze koje se mogu ustanoviti pomoću gastroenteroloških pregleda

Tokom gastroenterološkog pregleda mogu se postaviti različite dijagnoze u zavisnosti od nalaza i specifičnih testova. Evo nekih uobičajenih dijagnoza koje se mogu postaviti tokom ili kao rezultat gastroenterološkog pregleda:

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Dijagnoza GERB-a se može postaviti na osnovu prisustva erozivnog ezofagitisa, struktura jednjaka ili dokaza o refluksu kiseline tokom gornje endoskopije.

Peptički čir

Prisustvo čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može se otkriti gornjom endoskopijom ili drugim tehnikama snimanja.

Inflamatorna bolest creva (IBD)

Stanja poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa mogu se dijagnostikovati kombinacijom procene simptoma, testova snimanja (kao što je kolonoskopija ili endoskopija kapsule) i rezultata biopsije.

Sindrom iritabilnog creva (IBS)

IBS se dijagnostikuje na osnovu kombinacije procene simptoma i odsustva strukturnih abnormalnosti tokom dijagnostičkih testova. Prethodno treba isključiti ostala stanja sa sličnim simptomima.

Gastrointestinalno krvarenje

Izvor i uzrok gastrointestinalnog krvarenja se često mogu identifikovati kombinacijom procedura, kao što je gornja ili donja endoskopija ili endoskopskom kapsulom.

Tumori gastrointestinalnog trakta

Različiti tipovi tumora gastrointestinalnog trakta, uključujući karcinom jednjaka, želuca, kolorektuma, pankreasa i jetre, mogu se otkriti i dijagnostikovati putem slikovnih testova (kao što su endoskopija ili ultrazvuk) i potvrđuju se biopsijom. 

Poremećaji žučne kese i žučnih kanala

Stanja kao što su žučni kamenčići, holecistitis i opstrukcije žučnih kanala mogu se dijagnostikovati pomoću tehnika snimanja kao što su ultrazvuk, CT skeniranje ili ERCP.

Poremećaji pankreasa

Pankreatitis, ciste pankreasa i rak pankreasa mogu se dijagnostikovati kombinacijom procene simptoma, slikovnih testova (kao što je CT skeniranje ili endoskopski ultrazvuk) i rezultata biopsije.

Celijakija

Dijagnoza celijakije uključuje kombinaciju testova krvi za otkrivanje specifičnih antitela i gornje endoskopije sa biopsijama tankog creva kako bi se potvrdilo oštećenje crevne sluznice.

Bolesti jetre

Različita stanja jetre, kao što su hepatitis, ciroza, masna bolest jetre i tumori jetre, mogu se dijagnostikovati testovima krvi, snimanjem (ultrazvuk ili MRI), a ponekad i biopsijom jetre.

Važno je napomenuti da će konkretna dijagnoza zavisiti od simptoma pojedinačnog pacijenta, istorije bolesti i nalaza gastroenterološkog pregleda. Gastroenterolog će tumačiti rezultate i postaviti dijagnozu na osnovu najboljih dostupnih dokaza.

Sprovođenje gastroenteroloških pregleda

Gornja endoskopija (EGD)

Priprema: Od pacijenta će se uobičajeno tražiti da posti određeni period pre procedure, obično preko noći. Možda će morati i da prekine uzimanje određenih lekova.

Procedura: Pacijentu će se dati sedativ koji će mu pomoći da se opusti. Tanka, fleksibilna cev sa kamerom (endoskopom) biće ubačena kroz usta u jednjak, želudac i gornji deo tankog creva. Gastroenterolog će pažljivo manevrisati endoskopom dok ispituje sluznicu digestivnog trakta i snima slike.

Trajanje: Postupak obično traje oko 10 do 20 minuta.

Kolonoskopija

Priprema: Pacijentu će biti data posebna uputstva za čišćenje debelog creva pre procedure. Ovo obično uključuje tečnu ishranu i uzimanje laksativa ili lekova za pražnjenje creva.

Procedura: Pacijentu će se dati sedativ za opuštanje. Duga, fleksibilna cev sa kamerom (kolonoskop) će se ubaciti kroz rektum i postepeno sprovoditi dalje kroz celo debelo crevo. Gastroenterolog pregleda sluznicu debelog creva, traži abnormalnosti i može uzeti biopsiju ili ukloniti polipe ako je potrebno.

Trajanje: Postupak obično traje oko 30 minuta do sat vremena.

Endoskopska kapsula

Priprema: Od pacijenta će se obično tražiti da posti određeni period pre procedure.

Procedura: Pacijent proguta malu kapsulu koja sadrži kameru. Dok kapsula prolazi kroz digestivni trakt, snima slike crevne sluznice. Pacijent nosi snimač podataka na pojasu, koji prima i snima slike za kasniji pregled od strane gastroenterologa.

Trajanje: Kapsuli je potrebno oko 8 sati da prođe kroz ceo digestivni trakt.

Važno je napomenuti da se procedure testova mogu razlikovati u zavisnosti od pacijenta, svrhe pregleda i prakse zdravstvene ustanove ili gastroenterologa koji obavlja proceduru.

Rezultati i praćenje

Nakon gastroenterološkog pregleda, rezultate dobijene različitim testovima i procedurama pregledaće gastroenterolog. On će postaviti dijagnozu ili će preporučiti dodatne preglede. Kada se postavi dijagnoza, gastroenterolog će napraviti plan lečenja prilagođen specifičnom stanju. Ovo može uključivati promene životnih navika i načina ishrane, lekove ili druge intervencije, u zavisnosti od osnovnog uzroka i težine stanja.

Gastroenterolog može zakazati kontrolne preglede kako bi pratio napredak, procenio efikasnost lečenja i izvršio sva neophodna prilagođavanja plana lečenja. Učestalost kontrolnih poseta zavisiće od specifičnog stanja i individualnih potreba pacijenta.

Važno je da pacijenti aktivno učestvuju i da obaveste svog gastroenterologa o bilo kakvim promenama ili zabrinutosti tokom kontrolnih pregleda. Redovno praćenje i stalna komunikacija sa zdravstvenim timom pomažu u osiguravanju optimalnog upravljanja gastrointestinalnim stanjima i promovišu dugoročno zdravlje digestivnog trakta.

Kada je potrebno zakazati gastroenterološki pregled?

Ukoliko imate uporne gastrointestinalne simptome ili imate porodičnu istoriju digestivnih poremećaja, ključno je da preduzmete mere i zakažete gastroenterološki pregled. Nemojte ignorisati simptome ili pretpostavljati da će se sami rešiti. Kontaktirajte gastroenterologa da biste razgovarali o vašim simptomima i utvrdili da li je neophodan gastroenterološki pregled. Zapamtite, rano otkrivanje i intervencija mogu dovesti do efikasnijih ishoda lečenja i boljeg kvaliteta života. Zato, nemojte odlagati, budite proaktivni po pitanju zdravlja svog probavnog sistema. Zakažite gastroenterološki pregled već danas i preduzmite ključni korak ka razumevanju i poboljšanju vašeg zdravlja.

Cene gastroenteroloških pregleda pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje