• English
 • English

Bol pri mokrenju (disurija)

Šta je disurija?

Disurija je simptom bola i/ili peckanja, svraba uretre (mokraćne cevi) ili uretralnog kanala pri mokrenju. To je veoma čest urinarni simptom koji većina ljudi iskusi barem jednom tokom života. Žene su podložnije pojavi disurije, a najčešći uzrok su infekcije urinarnog trakta (UTI). Bol pri mokrenju mogu izazvati vaginalne infekcije, bolesti prostate, bešike, dijabetes, kamen u bubregu i druga stanja. Lečenje zavisi od uzroka i kreće se od antibiotika, preko izbegavanja iritacija do lečenja osnovnog oboljenja.

Ko može dobiti disuriju (bolno mokrenje)?

Muškarci i žene bilo kog uzrasta mogu doživeti bolno mokrenje. Infekcije urinarnog trakta (UTI) su obično povezane sa disurijom koje su češće kod žena. Kod muškaraca se češće javlja kod starijih. Veći rizik od disurije imaju:

 • Trudnice
 • Oboleli od dijabetesa
 • Osobe koje koriste određene lekove
 • Muškarci i žene sa bilo kojom vrstom bolesti bešike
 • Osobe sa infekcijom bubrega i kamenom u bubregu 
 • Muškarci sa uvećanom prostatom

Simptomi

Simptomi bolnog mokrenja mogu se razlikovati između muškaraca i žena, ali oba pola ga obično opisuju kao: 

 • peckanje
 • bol 
 • i/ili svrab

Peckanje pri mokrenju  je najčešći simptom. Bol se može javiti na početku mokrenja ili nakon mokrenja. Bol na početku mokrenja često je simptom infekcije urinarnog trakta. Bol nakon mokrenja može biti znak problema sa bešikom ili prostatom. Kod muškaraca, bol se javlja i ostaje u penisu pre i posle mokrenja. Simptomi kod žena mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Bol izvan vaginalnog područja može biti uzrokovan upalom ili iritacijom ove osjetljive slukože. Unutrašnji bol u predelu donjeg dela stomaka može biti simptom infekcije urinarnog trakta.

Drugi simptomi koji mogu da se jave su:

 • Sekret iz penisa ili vagine 
 • Zamućen ili urin neprijatnog mirisa
 • Česti nagon za mokrenjem 
 • Prolaz kamena u bubregu ili bešici 
 • Krv u urinu 
 • Mučnina ili povraćanje 
 • Svrab u predelu genitalija 
 • Visoka temperatura 
 • Bol u leđima ili boku 

VAŽNO: obratite se lekaru ukoliko bolno mokrenje i peckanje traje duže od 24 sata. Takođe, trudnice koje osećaju peckanje tokom mokrenja treba odmah da se jave lekaru.

 

Uzroci disurije

Postoji mnogo uzroka disurije među kojima su za muškarce i žene glavne:  

Infekcije urinarnog trakta (UTI)

Mnogo su češće kod žena nego kod muškaraca zbog razlika u anatomskoj građi. Kod žena, bakterije mogu lakše doći do mokraćne bešike zbog kraće uretre u poređenju sa muškarcima. Razlog većine UTI koje pogađaju bešiku i uretru uzrokovane su bakterijom Ešerihija koli (E.coli)  ili drugim bakterijama koje se normalno nalaze u digestivnom traktu.

Žene koje koriste pogrešnu tehniku brisanja, od pozadi ka napred umesto željenog napred-nazad, kupaju se umesto da se tuširaju, mogu biti u većem riziku od infekcije urinarnog trakta zbog kontaminacije uretralnog kanala perirektalnim i drugim bakterijama. Zbog veće verovatnoće ponavljanja infekcija urinarnog trakta, žene takođe imaju veći rizik da češće osete bol pri mokrenju od muškaraca.

Većina infekcija urinarnog trakta su nekomplikovane i relativno jednostavne za lečenje. Međutim, uporna disurija može biti povezana sa komplikovanijim infekcijama urinarnog trakta i drugim stanjima (bubrežna insuficijencija,  anatomske  ili funkcionalne abnormalnosti urinarnog trakta, disfunkcije karličnog dna, prekomerna aktivnost bešike, prostatitis, rak prostate.

Uretritis, ili zapaljenje uretre (mokraćne cevi)

Takođe može izazvati bolno mokrenje. Uzroci su uglavnom seksualno prenosive infekcije kao što su gonoreja i klamidija, reakcija na iritirajuće hemikalije ili iritacija od umetanja katetera.

Infekcije bubrega

Infekcije bubrega nastaju kada do njih stignu bakterije iz bešike. Trudnice, osobe sa dijabetesom, osobe sa istorijom kamena u bubregu i muškarci sa uvećanom prostatom imaju veću verovatnoću da dožive infekcije gornjeg urinarnog trakta.

Infekcija bešike (cistitis)

Žene starosti od 20 do 50 godina češće doživljavaju infekcije bešike  i bolno mokrenje. Trudnice, osobe sa dijabetesom, žene u postmenopauzi i osobe sa oboljenjima mokraćne bešike takođe imaju veći rizik od infekcija bešike i disurije. Cistitisu su takođe skloniji stariji muškarci. 

Spazmi bešike

Spazam mišića bešike obično se javlja sa drugim simptomima upale. Bol pri mokrenju deluje na stezaje mišića bešike. 

Tumori urinarnog trakta

Krv u urinu je glavni simptom, ali mogu da ga, u zavisnosti od lokacije i veličine tumora, prate otežano, bolno mokrenje i peckanje.

Polno-prenosive infekcije

Boli peckanje pri mokrenju može izavati neka od polno-prenosivih infekcija kao što su gonokokne infekcije (gonoreja), genitalni herpes, HPV infekcije, infekcije izazvane hlamidijom, mikoplazmama.

Oštećenje bešike usled terapije zračenjem

Radioterpaija dovodi do upale bešike i oštećenja (težna zavisi od jačine doze i broja tretmana).  

Neželjeni efekti određenih lekova, suplemenata

Pojedini lekovi koji utiču na pojačano izbacivanje tečnosti kao što su diuretici, antihipertenzivi, kalijum.

Određena vrsta hrane

Napici sa kofeinom (kafa), gazirana pića, alkohol, citrusi, začinjena hrana povećavaju iritaciju uretre. 

Uzroci disurije kod žena

Bolno mokrenje kod žena može biti posledica i drugih stanja, kao i infekcija izvan urinarnog trakta: 

Vaginitis, ili upala vagine

Takođe može izazvati bolno mokrenje. Vaginitis može biti uzrokovan alergijskom reakcijom na hemikalije (kao što su spermicidi, sapun), niskim nivoom estrogena (posebno u menopauzi), gljivičnim infekcijama (kandidijaza), bakterijskom vaginozom ili polno prenosivom infekcijom (trihomonijazom).

Endometritis

Zapaljenje sluzokože materice u akutnoj fazi može se manifestovati otežanim, bolnim mokrenjem.

Ciste na janicima

Mogu da pritiskaju bešiku i izazovu bolno mokrenje.

Uzroci disurije kod muškaraca

Muškarci mogu doživeti bol i peckanje pri mokrenju ako imaju: 

Oboljenja prostate (zapaljenje prostate, benigna hiperplazija prostate): 

 • Prostatistis: bolno stanje obično izazvano upalom. Prostatitis često uzrokuje bolno ili otežano mokrenje, kao i bol u preponama, karličnom predelu ili genitalijama. Bakterijske infekcije uzrokuju neke, ali ne i sve slučajeve prostatitisa.
 • Benigna hiperplazija prostate: dobroćudno uvećanje prostate praćeno je otežanim, bolnim mokrenjem. 
 • Rak prostate: spada u najčešća maligna oboljenja kod muškaraca. U zavisnosti od stadijuma bolesti i zahvaćenosti dela prostate tumorom, javlja se pored ostalih simptoma, otežano, bolno mokrenje. 

Nespecifični uretritis

Najčešći uzrok muškog uretritisa je infekcija od polno prenosivih patogena kao što su bakterije gonoreja, hlamidija i mikoplazma. 

 

Dijagnostika i testovi za disuriju

Otkrivanje uzroka disurije počinje detaljnim uzimanjem anamneze i detaljnim fizičkim pregledom. Lekar od pacijenta uzima detaljne podatke o učestalosti mokrenja, simptomima koji se javljuju pri mokrenju kao što su peckanje, svrab, bol ili pojava krvi, da li se javlja bol u stomaku, u donjem delu leđa, da li boluje od dijabetesa, onkloških oboljenja, kod žena može predložiti test na trudnoću… Takođe, lekar pita pacijenta i o njegovim seksulanim navikama, jer uzrok bola pri mokrenju mogu da budu seksualno-prenosive bolesti.  

Analiza urina

Da bi utvrdio uzrok bolnog mokrenja, lekar može da traži od pacijenta analizu urina kako bi utvrdio broj belih krvnih zrnaca (leukocita), crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), proteina, glukoze i stranih hemikalija u urinu. Prisustvo belih krvnih zrnaca u urinu može ukazivati na infekciju urinarnog trakta.

Urinokultura otkriva da li postoji infekcija urinarnog trakta i koje bakterije je uzrokuju. Ove informacije omogućavaju lekaru da odabere najefikasniji antibiotik za lečenje bakterijske infekcije. 

Ukoliko se u uzorku urina ne pronađu uzročnici infekcije, lekar može predložiti dodatnu dijagnostiku bešike, kao i pregled prostate kod muškaraca i ginekološki pregled kod žena.

Bris sluzokože vagine

Na ovaj način mogu se otkriti uzroci infekcije kod žena (gljivične, bakterijske)

Uroretralni bris kod muškarca i žena: ukazuje na moguću bakterijsku infekciju  ili prisustvo polno-prenoisve bolesti. 

Ultrazvuk, magnetna rezonanca  i CT skener

U slučaju sumnje na pijelonefritis (upala bubrega), kamenje ili opstrukciju mokraćnih kanala, maligno oboljenje, kada pacijent ne reaguje na antibiotsku terpaiju, u dijagnostici se koriste ultrazvuk, magnetna rezonanca ili CT skener. I MRI i CT obezbeđuju visok kvalitet snimaka, omogućavajući laku dijagnozu infekcija urinarnog trakta.

Cistoskopija

Invazivni test koji se može koristiti za proveru stanja  bešike ili uretre. Cistoskopija može pomoći u identifikaciji uzroka brojnih simptoma urinarnog trakta, kao što su bolno ili mokrenje praćeno peckanjem, često mokrenje, nemogućnost potpunog praženja bešike, krv u urinu, bol u karlici, česte infekcije urinarnog trakta. 

Lečenje disurije

Lečenje disurije zavisi od uzroka bol i osećaja peckanja pri mokrenju. Najčešći uzrok disurije je infekcija urinarnog trakta. Ove infekcije uspešno se leče antibioticima. 

Kada postoji sumnja  na komplikovanu infekciju urinarnog trakta, posebno ukoliko je praćena simptomima kao što su mučnina, povraćanje, visoka temperatura ili drhtavica, onda su uz početnu terapiju antibiotikom potrebna dodatna ispitivanja kao što su hemokultura (otkrivanje mikroorganizama u krvi),  kompletna krvna slika i detaljna dijagnostika. Bol pri mokrenju uzrokovana oboljenjima bešike ili prostate leči se rešavanjem ovih stanja. 

Tokom lečena pijte mnogo vode i  uzimajte čajeve za olakšavanje tegoba pri mokrenju (uvin i čaj od brusnice), kao i suplemente koje možete pronaći u apoteci.

Koristite lekove protiv bolova ukoliko je potrebno.

Prevencija disurije

 • Pijte više vode,  dva do tri litra vode dnevno
 • Izbegavajte mirisne deterdžente za veš i agresivna sredstva za higijenu da biste smanjili rizik od iritacije
 • Koristite kondome tokom seksualne aktivnosti
 • Vodite računa o higijeni intimne regije (posebno žene)
 • Prilagodite ishranu kako biste eliminisali hranu i pića koja mogu da iritiraju bešiku (kao što su visoko kisela hrana, kofein i alkohol)

Prognoza

Disurija u proseku traje nekoliko dana, ali nekad i duže, u zavisnosti od uzroka. Infekcija urinarnog trakta ili seksulano prenosive bolesti su kratkotrajne ukoliko se otkirju na vreme i leče antibioticima. U slučaju infekcije bubrega, može proći više od nedelju dana da simptomi nestanu.

Kada posetiti lekara

Bol pri mokrenju je neprijatan simptom pa je dobro otići na pregled da bi se oktrio njegov uzrok. Što pre posetite lekara, to se pre može postaviti dijagnoza i započeti lečenje.

Obratite se  lekaru ukoliko:

 • Bolno mokrenje traje dugo
 • Javlja se sekret iz penisa ili vagine 
 • Urin je neugodnog mirisa ili mutan, ili ima krvi u urinu
 • Javlja se bol u leđima ili bol u boku
 • Krenuo je kamen iz bubrega
 • Bol i peckanje pri mokrenju u trudnoći

 

Život sa disurijom

U zavisnosti od uzroka disurije, tegobe mogu trajati nekoliko dana ili mnogo duže ukoliko su u pitanju neka oboljenja koja zahtevaju dugotrajnije lečenje.  

Za tegobe izazvane urinarnim infekcijama biće dovoljno da primenujete propisanu antibiotsku terapiju, da se hidrirate i izbegate hranu koja iritira uretru. 

Uzimajte probiotike u dogovoru sa lekarom. Probiotici mogu pomoći u borbi protiv neprijateljskih bakterija i gljivica koje mogu izazvati disuriju. Ukoliko vam je dijagnostikovana infekcija urinarnog trakta, polno prenosive bolesti ili gljivična infekcija i lečite ih antibioticima, probiotici mogu pomoći u suzbijanju negativnih neželjenih efekata ovih lekova. 

Jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima kako biste ojačali imuni sistem dok se borite protiv infekcije.

Pijte sok od brusnice koji pomaže u sprečavanju urinarnih infekcija. 

Važno je održavanje higijene urogenitalne regije. Ne koristite oštre sapune ili hemijske proizvode oko genitalija, jer mogu izazvati iritacije i upale.

Kod drugih stanja i oboljenja  treba se pridržavati saveta lekara i terapije.

Ukoliko nosite uložak za urinarnu inkontinenciju, promenite ga čim se zaprlja. Žene nakon uriniranja treba detaljno da se obrišu i tako uklone sav urin.

Ukoliko se teško nosite sa disurijom koja dugo traje, konsultujte se sa lekarom o psihološkoj podršci i drugim vidovima pomoći dok se lečite.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje