• English
 • English

Radiologija

Šta je radiologija?

Radiologija je oblast medicine koja koristi neinvazivno snimanje unutrašnjosti organa radi otkrivanja bolesti i povreda sa ciljem blagovremenog lečenja. Primenjuje se kako u dijagnostici određenih indikacija tako i u prevenciji bolesti unutrašnjih organa.

Čime se bavi radiolog?

Radiolog je lekar specijalista koji se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem bolesti korišćenjem rendgenskih snimaka i drugih imidžing metoda. Radiolozi se često specijalizuju u određenim oblastima radiologije, kao što su pedijatrijska radiologija, onkološka radiologija ili interventna radiologija.
Radiolozi su specijalizovani za dijagnostikovanje i lečenje različitih medicinskih stanja primenom rendgenskih snimaka, računarske tomografije (CT skener), magnetne rezonance (MRI), nuklearne medicine, pozitronske emisione tomografije (PET) ili ultrazvuka. Neke od ovih imidžing tehnika koriste određene doze zračenja i zahtevaju obuku u vezi sa sigurnošću i zaštitom od zračenja. Osoba koja upravlja aparatima kao što su CT skener, Rendgen ili MRI, obično je radiološki tehničar. Lekar koji pregleda snimke i donosi zaključke o njihovom prikazu kroz izveštaj je radiolog.
Radiolozi  završavaju četvorogodišnju specijalizaciju iz radiologije. Mnogi radiolozi završavaju dodatnu obuku od 1-2 godine iz određenih područja radiologije ili interventne radiologije kako bi postali stručnjaci u određenim aspektima radiologije. Radiolozi su stručnjaci u tumačenju različitih vrsta snimaka i veoma su vešti u razumevanju kako dobiti snimak najboljeg kvaliteta i koji je najbolji test za dobijanje rezultata kod određenog stanja.

Radiolozi imaju ključnu ulogu u zdravstvenoj zaštiti

Radiolozi su praktično stručni konsultanti lekaru koji vas je uputio na radiološki pregled ili kliniku na testiranje.
Radiolozi pomažu u izboru odgovarajućeg pregleda, tumačenju dobijenih medicinskih slika i upotrebi rezultata testova u vođenju vaše zdravstvene nege. Radiolozi igraju ključnu ulogu u zdravstvu tumačenjem medicinskih snimaka jer je veoma često to način na koji se postavljaju mnoge kritične dijagnoze.
Leče bolesti putem minimalno invazivnih terapijskih intervencija vođenih slikom (često sprovedenih od strane specijalizovanog radiologa – interventni radiolog).
Upoređuje nalaze medicinskih slika sa drugim pregledima i testovima.
Preporučuje dodatne odgovarajuće preglede ili tretmane kada je to potrebno i konsultuje se sa ordinirajućim lekarima.
Daje uputstva radiološkim tehničarima za pravilno izvođenje kvalitetnih pregleda.
Kada vam lekar koji vas upućuje na snimanje kaže da je pregledao vaše nalaze, ono što se obično podrazumeva je da se konsultovao sa radiologom koji je analizirao i interpretirao vaše snimke radioloških pregleda.
Minimalno invazivne terapijske intervencije se izvode uz pomoć radioloških snimaka i usmerene su na lečenje bolesti putem malih rezova.

Kada vam je potreban radiolog

Radiolog će biti uključen u vaše lećenje ako vašem lekaru treba pomoć sa snimcima ili određenim specijalizovanim tretmanima.
Neke uobičajene situacije u kojima vam može biti potreban radiolog su:
 • Prelom kosti
 • Povređen mišić
 • Trudnoća
 • Skrining za rak ili tumore
 • Zapušene arterije ili drugi krvni sudovi
 • Strani objekti u telu
 • Traume i povrede
 • Infekcije

Koje preglede radiolog obavlja?

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvuk koristi zvučne talase koji pomažu u otkrivanju oštećenja srca i organa, otoka, infekcija, tumora i drugih stanja. Ultrazvučni pregledi mogu obuhvatiti različite delove tela i organe, a neki od uobičajenih ultrazvučnih pregleda uključuju:
 • Abdomena: Pregled trbušnih organa kao što su jetra, žučna kesa, slezina, pankreas, bubrezi i creva.
 • Ultrazvučni pregled karlice: Pregled organa u karlici kao što su materica, jajnici, prostata, bešika i creva.
 • Dojki: Pregled dojki radi otkrivanja promena, kao što su ciste ili tumori.
 • Štitne žlezde: Pregled štitne žlezde radi procene veličine, strukture i eventualnih promena.
 • Srca (ehokardiografija): Pregled srca radi procene rada srčanih komora, zalistaka i protoka krvi.
 • Krvnih sudova (doppler): Pregled krvnih sudova radi procene protoka krvi, otkrivanja eventualnih suženja ili blokada.
 • Ultrazvuk mišićno-koštanog sistema: Pregled mišića, tetiva, ligamenata, zglobova i kostiju radi otkrivanja povreda ili oboljenja.
 • Mekih tkiva: Pregled mekih tkiva radi otkrivanja promena, cista ili tumora.
 • Ultrazvučni pregled vratnih limfnih čvorova – ultrazvuk karotida: Pregled limfnih čvorova u vratu radi procene eventualnih promena ili oteklina.
U Puls GO dijagnostičkom centru obavljamo niz pregleda ultazvučnim aparatom, o njima možete pročitati na stranici Ultrazvuk, dok su cene ove vrste dijagnostičkog pregleda dostupne na ovoj stranici.

Snimanja CT skenerom

CT skener aparat pruža detaljniji pregled vašeg tela u odnosu na rendgenske snimke. Snimanje na CT skeneru je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake i računarsku obradu podataka kako bi se dobio detaljan prikaz unutrašnjosti tela. CT skener koristi niz rendgenskih snimaka koje se uzimaju iz različitih uglova kako bi se rekonstruisala trodimenzionalna slika organa i tkiva.
CT skeniranje može se izvoditi za različite delove tela i svrhe, uključujući:
 • CT glave: Pregled mozga radi detekcije tumora, krvarenja, povreda ili drugih stanja.
 • CT grudnog koša: Pregled pluća, srca, krvnih sudova ili drugih struktura u grudnom košu radi otkrivanja infekcija, tumora, embolija ili drugih patologija.
 • CT abdomena i karlice: Pregled unutrašnjih organa u trbuhu i karlici, kao što su jetra, bubrezi, creva, materica, jajnici i prostata radi detekcije promena ili oboljenja.
 • CT kostiju i zglobova: Pregled kostiju, zglobova i mekih tkiva radi otkrivanja preloma, degenerativnih promena, tumora ili drugih povreda.
 • CT krvnih sudova (CT angiografija): Pregled krvnih sudova radi procene protoka krvi, otkrivanja suženja, plaka ili aneurizmi.
 • CT koronarografija – pregled srca i krvih sudova
 • Ca score – kalcijum skor omogućava uvid u procenat naslaga kalcijuma na krvnim sudovima

Pre CT skeniranja, može biti potrebno da pacijent primi kontrastno sredstvo intravenski kako bi se bolje prikazali određeni delovi tela.

Važno je napomenuti da svaki pacijent može imati individualne potrebe za CT skeniranjem, i odluku o vrsti skeniranja i pripremi za njega donosi lekar na osnovu specifičnih simptoma i stanja pacijenta.

Ovo su samo neki od pregleda koja se mogu obaviti CT skenerom,. U Puls GO dijagnostičkom centru obavljamo niz pregleda ovim aparatom, o njima možete pročitati na našoj stranici, dok su cene pregleda CT skenerom dostupne na stranici Cenovnik.

Rendgen snimanje

Rendgen je brza i jednostavna dijagnostička metoda. Ležite ili stojite i postavljate se prema uputstvima. Snimanje je gotovo za nekoliko minuta.
Rendgen snimanje je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake za dobijanje slike unutrašnjih struktura tela. Ovaj postupak se često koristi za otkrivanje preloma kostiju nakon saobraćajne nesreće ili povreda, ali može se primeniti i za pregled drugih delova tela radi dijagnostike različitih stanja ukoliko imate probleme sa disanjem, upalu pluća, karcinom pluća ili druge zdravstvene probleme.
radiolog pregleda rendgenski snimak
Tokom rendgen snimanja, pacijent se pozicionira između rendgenskog aparata i detektora, dok rendgenski zraci prolaze kroz telo i stvaraju sliku na detektoru. Snimak se obično izvodi iz nekoliko uglova kako bi se dobio detaljan prikaz traženog područja.
Rendgen snimanje se može izvoditi za različite delove tela i svrhe, uključujući:
 • Rendgen pluća: Pregled pluća radi detekcije infekcija, upala, tumora ili drugih abnormalnosti.
 • Rendgen kostiju i zglobova: Pregled kostiju radi otkrivanja preloma, deformacija, degenerativnih promena ili drugih povreda.
 • Rendgen zuba: Pregled zuba radi otkrivanja karijesa, infekcija, upala ili drugih problema sa zubima i vilicom.
 • Rendgen abdomena: Pregled unutrašnjih organa u stomaku radi otkrivanja promena, kamenaca, opstrukcija ili drugih stanja.
 • Rendgen kičme: Pregled kičme radi dijagnostike problema kao što su hernija diska, deformacije ili povrede.
Tokom rendgen snimanja, pacijent će biti zamoljen da se pozicionira na odgovarajući način, a može se koristiti i zaštitna oprema kako bi se smanjila izloženost drugih delova tela radijaciji.
Važno je napomenuti da rendgen snimanje koristi rendgenske zrake, koje su oblik jonizujućeg zračenja, pa se primenjuje samo kada je to neophodno i kada očekivana korist prevazilazi potencijalne rizike od izloženosti zračenju. Lekar će odrediti potrebu za rendgen snimanjem i objasniti sve korake i eventualne pripreme koje su potrebne pre samog postupka.
Više o snimanju rendgenom u Puls Go centru za brzu dijagnostiku i negu pročitajte ovde dok su cene dostupne u našem cenovniku.

Magnetna rezonanca

MRI snimanje. Umesto zračenja, MRI koristi radio talase i magnetno polje kako bi snimio vaše telo. To omogućava vašem radiologu da bolje vidi meko tkivo iza ili unutar vaših kostiju. Posebno je korisno za snimanje mozga i kičmene moždine, ili za otkrivanje pokidanih ligamenata ili tumora. Obavestite svog lekara ako ste trudni ili imate metalne delove ili elektronske implante, kao što su: pacemaker, veštačko koleno ili druge zglobove, plombiranje zuba ili mostove, cochlearni implantat za sluh. Vaš tehničar može prilagoditi postupak tako da i dalje možete uraditi MRI snimak ukoliko posedujtete nešto od navedenog.

Pet skener

Snimanje na PET skeneru. Pozitronska emisiona tomografija (PET) je vrsta slikanja iz oblasti nuklearne medicine. Koristi se mala količina radioaktivnog materijala za pregled unutrašnjosti vašeg tela na nivou molekula. PET skenovi mogu otkriti rak ili probleme sa srcem, mozgom, nervima i drugim delovima tela pre nego što to mogu druge imidžing metode. Obično ćete morati prestati sa unosom hrane ili tečnosti osim vode nekoliko sati pre postupka.

Šta možete očekivati tokom pregleda radiologa?

Zavisno od procedure, vaš termin može trajati samo nekoliko minuta ili može trajati 2 sata ili više. Obično vam nije potrebna posebna priprema za pregled. Međutim, neki testovi mogu zahtevati da izbegavate određenu hranu, lekove i tečnosti pre dolaska.
Uvek obavestite naš tim ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite. Rendgenski snimci i CT skenovi koriste zračenje male doze. Vaš lekar može poželeti da koristi drugi dijagnostički test ako je moguće, kako bi se izbeglo izlaganje vaše bebe mogućem riziku.

Radiološki tretmani

Većina radiologa pomaže u dijagnostikovanju zdravstvenih problema. Međutim, neki se više fokusiraju na izvođenje procedura i tretmana.
Interveni radiolozi uvode instrumente kroz mali rez na vašem telu gde je potreban tretman. Mogu koristiti:
 • Iglu za drenažu tečnosti
 • Cev za drenažu ili primenu lekova ili hrane
 • Laser za uklanjanje mioma ili drugih izraslina
 • Stent, ili mali tubus, za podršku krvnom sudu
 • Balon za proširenje arterije (angioplastika)
Interventni radiolozi ponekad uzimaju uzorke tkiva za pregled pod mikroskopom (biopsija) kod sumnje na rak.
Radioterapeuti se specijalizuju za lečenje raka. Koriste energetske zrake ili radioaktivne čestice za napad na ćelije raka, sa pažnjom da ograniče oštećenje zdravih ćelija. Vaš radioterapeut će tesno sarađivati sa svim ostalim članovima tima u procesu onkološkog lečenja.

Cene pregleda radiologa pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.
Slične usluge

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje