• English
 • English

Bol u stomaku

Bol u stomaku ima mnogo uzroka, od onih koji prolaze brzo do veoma ozbiljnih, pa i opasnih po život. Uobičajeni uzroci, kao što su gasovi i probavne smetnje, menstrualni grčevi, pa čak i trovanje hranom i grip mogu se odmah prepoznati. 

Međutim, ponekad je bol u stomaku znak ozbiljnog stanja.Tegobe koje mogu da nastanu nekad i nisu stomačne i mogu da budu znak oboljenja drugog organa u stomaku ili izvan digestivnog sistema. Budući da mnogo zdravstvenih stanja može izazvati bol u stomaku, dijagnostikovanje obuhvata  fizički pregled, detaljnu anamnezu, laboratorijske testove krvi, urina, stolice i enzima. Testovi snimanja (rendgen, MRI i CT) takođe mogu pomoći lekarima da dijagnostikuju oboljenja u stomaku. 

Uvek treba potražiti medicinsku pomoć ukoliko je bol u stomaku neobjašnjiv, uporan ili intenzivan.

 

Šta su bolovi u stomaku?

Bol u stomaku se odnosi na nelagodnost u prostoru između grudnog koša i karlice. Prate ga simptomi kao što su gasovi, grčevi, nadimanje, podrigivanje, čirevi, urinarne infekcije.

Za razliku od blagih grčeva, jaki bolovi u stomaku veći su razlog za brigu i posetu lekaru, posebno ako se pojačavaju ili ponavljaju. 

Iznenadni bol u stomaku – Uzroci iznenadnog bola u stomaku mogu da budu:  

 • Prejedanje –  Ako jedete previše, može doći do nadimanja stomaka i nelagodnosti.
 • Stomačni grip –  Simptomi stomačnog gripa (poznatog i kao virusni gastroenteritis) se javljuju iznenada. Može da izazove bol u stomaku, mučninu, povraćanje ili dijareju.  
 • Perforacija čira –  Ranica na sluznici želuca (čir) može se pogoršati  i uzorkovati curenje želudačne kiseline što je veoma bolno i  ponekad opasno po život.

 

Česte zablude o bolovima u stomaku

Svaki put kada je neki organ abdomena zahvaćen upalom, manifestuje se bolom u stomaku. Ali to ne znači da je u pitanju digestivni trakt. Na primer, zapaljenje pankreasa  i zapaljenje slepog creva mogu se ispoljiti bolom u stomaku. Još jedan organ koji dovodi do bolova u stomaku je žučna kesa. Neprijatni smpotmi hroničnog bola nastaju kada kamenci u žuči blokiraju drenažu žučne kese što dovodi do infekcije. Bol u stomaku mogu da izazovu i kamen u bubregu, infarkt srca ili srčana oboljenja kao što su angina pektoris ili kongestivna srčana insuficijencija, rak organa, hijatalna kila, ciste.

 

 Uobičajena mesta bolova u stomaku 

 • Gore  –  Bol u gornjem delu stomaka je iznad pupka.
 • Dole – Bol u donjem delu stomaka je ispod njega.
 • Levo – Bol koja se javlja levo od pupka 
 • Desno – Bol koja se javlja desno od pupka 

 

Simptomi i uzroci povezani sa različitim lokacijama bolova

Opisivanje obrasca i lokacije simptoma lekaru može pomoći da identifike uzrok bolova u stomaku. 

 • Peptički čir — Bol se često oseća u gornjem delu stomaka, nalik je probadanju noža koji prolazi do leđa.  
 • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) — Bol se obično javlja u sredini i praćen je gorušicom koji se razvija neposredno ispod grudne kosti. Često je prateća pojava i podrigivanje.  
 • Upala slepog creva — Bol obično počinje u blizini pupka pre nego što se spusti u donji desni deo abdomena. Tada postaje konstantniji. 
 • Kamen u žuči ili iritacija žučne kese — Bol se javlja u gornjem desnom delu stomaka, leđima ili desnom ramenu. 
 • Bol u donjem delu stomaka — dolazi iz creva. 
 • Menstrualni bol — Ovo je obično tup, grčeviti bol, koji se oseća u donjem delu stomaka i može se širiti u leđa. Uzrok bola će uticati na to koliko dugo će simptomi trajati. 
 • Gastroenteritis  – Virusna ili bakterijska infekcija creva obično traje nekoliko dana a prate je burni simpotomi kao što su mučnina, povraćanje, dijareja.
 • Trovanje hranom može potrajati nekoliko sati ili dana da se razvije, a zatim može trajati nekoliko dana. Prate ga mučnina, povraćanje, dijareja, povišena temperatura. 

 

Šta mesto bola može da nam govori 

Lokacija je važan pokazatelj u otkrivanju uzroka bola u stomaku. 

Desni gornji kvadrant  – Organi koji se nalaze u ovom kvadrantu uključuju jetru, žučnu kesu, dvanaestopalačno crevo, gornji deo pankreasa i hepatičnu fleksuru debelog creva. Bol u desnom gornjem kvadrantu može ukazivati na hepatitis, holecistitis ili formiranje peptičkog ulkusa (čira).

Desni donji kvadrant – Organi koji se nalaze u desnom donjem kvadrantu su slepo crevo, gornji deo debelog creva i desni jajnik i jajovod kod žena. Bol u desnom donjem  kvadrantu može se javiti kod upale slepog creva ili jajnika kod žena.

Levi gornji kvadrant  – Organi u levom gornjem kvadrantu su želudac, slezina, levi deo jetre, glavni deo pankreasa, levi deo bubrega, nadbubrežne žlezde, savijanje spleniksa debelog creva (krivina gde se spajaju poprečno i silazno debelo crevo u gornjem levom kvadrantu, a ujedno je i  najviša tačka koju debelo crevo dostiže u telu) i donji deo debelog creva. Ovaj kvadrant može biti osetljiv u slučajevima upala slepog creva i abnormalnosti položaja i rada creva, kao što je malrotacija (izostanak rotacije ili nepotpuna rotacija).

Levi donji kvadrant – Organi koji se nalaze u ovom kvadrantu su sigmoidno debelo crevo, levi jajnik i jajovod kod žena. Bol u ovom kvadrantu može biti simptom kolitisa, divertikulitisa ili kamena u bubregu. Ciste jajnika (kod žena) ili zapaljenje karlice takođe mogu biti uzrok bola u ovom kvadrantu.

 

Vrsta bolova u stomaku prema mestu bola 

Mesto bila može ukazivati na to koji su organi zahvaćeni oboljenjem i kakvi se simptomi se ispoljavaju. Na primer, bol u gornjem desnom kvadrantu može ukazivati na problem sa jetrom ili žučnom kesom.

Međutim, jačina bola ne odražava uvek ozbiljnost stanja koje izaziva. Na primer, jak bol u stomaku može da se javi usled gasova ili grčeva u stomaku zbog virusnog gastroenteritisa. S druge strane, po život opasna stanja kao što su rak debelog creva ili rana upala slepog creva, mogu izazvati samo blagi bol ili bol može da izostane. 

 • Bol u stomaku – Oseća se u većem delu stomaka. Ova vrsta bola je tipičnija za stomačni virus, loše varenje ili gasove. Ukoliko bol postane jači, razlog može da bude zastoj u radu creva. 
 • Lokalizovani bol – Ovo je bol koji se nalazi samo u jednom delu stomaka. Uglavnom ukazuje na tegobe u nekom organu, kao što su slepo crevo, žučna kesa ili želudac. 
 • Bol nalik grču – Ova vrsta bola, iako neprijatna,  uglavnom nije razlog za brigu. Nastaje u većini slučajeva zbog gasova i nadimanja, a često je praćena dijarejom. Zabrinjavajući znakovi su češći bolovi, tegobe koje traju duže od 24 časa ili se javljaju sa temperaturom. 
 • Kolike – Ova vrsta jakog bola dolazi u talasima. Vrlo često počinje i završava se iznenada. Kamen u bubregu i žuči su česti uzroci ove vrste bolova u stomaku.

 

Najčešći uzroci bolova u stomaku

 

Problemi sa varenjem

Probavne smetnje – U slučaju lošeg varenja, javlja se bol, osećaj pečenja ili nelagodnost u gornjem delu stomaka.

Gasovi i bolovi zbog gasova – Gasovi se javljaju kada bakterije u tankom crevu razgrađuju hranu koju organizam ne može da toleriše. Povećan pritisak gasa u crevima može izazvati oštar bol. Gas takođe može izazvati stezanje, nadimanje ili podrigivanje.

Zatvor – Kada se previše otpadnih materija sakupi u crevima, dolazi do pritiska na debelo crevo, što može izazvati bol. Ima više razloga za ovu pojavu kao što su premalo vlakana ili tečnosti u ishrani, upotreba određenih lekova, nedostatak fizičke aktivnosti To takođe može biti znak neurološkog poremećaja ili blokade u crevima. Ako se opstipacija nastavi i izaziva neprijatan oosećaj, osoba treba da poseti lekara.

Dijareja  – Grčevi u stomaku praćeni dijarejom najčešće su uzrok gastroenteritisa, virusne ili bakterijske infekcije želuca i creva, kao i uzimanja nekih lekova. Simptomi prolaze za nekoliko dana. 

Alergije na hranu i netolerancija – Kada organizam nije u stanju da svari materijale iz hrane, dolazi do stvaranja alergijskih realkcija kao što su osip, svrag, oticanje. Kada su prisutne velike količine nesvarenih materija, proizvodi se mnogo gasa, što izaziva pritisak i bol, a mogu da se jave  i mučnina, povraćanje, nadimanje, dijareja i bol u stomaku. Osoba sa netolerancijom na hranu će imati ove simpotme preosetljivosti na određenu hranu.

Trovanje hranom -Često dovodi do oštrog, probadajućeg  bola u stomaku koji može da bude praćem i bolnim nadimanjem i gasovima, visokom temperaturom, dijarerjom  i bolovima u mišićima. 

 

Upalni procesi

Virusni gastroenteritis (stomačni grip) U ovom slučaju, bol u stomaku je često praćen mučninom, povraćanjem i dijarerjom. Bakterije ili virusi su izazivači ove infekcije, a simptomi obično nestaju u roku od dan-dva. Simptomi koji traju duže od dva dana mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su infekcije ili upalna stanja (inflamatorna bolest creva).

Peptički ulkus – Čirevi ili rane koje ne zarastaju mogu da da izazovu jak i uporan bol u stomaku. Takođe mogu dovesti do nadimanja, lošeg varenja i gubitka težine. Najčešći uzroci čira na želucu i peptičkih želuca su heliko bakterija i prekomerna ili kontinuirana upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Gorušica –  Povremeno podizanje želučane kiseline do grla izaziva osećaj  pečenja i ponekad bol.

Gastritis – Kada se sluznica želuca upali ili oteče, može doći do bola. Mučnina, povraćanje, gasovi i nadimanje su drugi uobičajeni simptomi gastritisa.

Hronični refluks kiseline (GERB) – Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je dugotrajno stanje koje uključuje uporni refluks kiseline. Može izazvati bol u stomaku, gorušicu  i mučninu. Vremenom može dovesti do komplikacija, kao što je zapaljenje jednjaka.

Kronova bolest – Iizaziva upalu sluznice digestivnog trakta, što dovodi do bolova, gasova, dijareje, mučnine, povraćanja i nadimanja. Predstavlja veoma ozbiljno oboljenje koji određenim tretmanima može da se drži pod kontrolom. 

Sindrom iritabilnog kolona –  Osobe sa ovim stanjemimaju manju sposobnost da svare određenu hranu. Bol u stomaku je primarni simptom za mnoge ljude sa sindromom iritibailnog kolona koji se često  ublažava nakon pražnjenja creva. Ostali uobičajeni simptomi uključuju gasove, mučninu, grčeve i nadimanje.

 

Stanja koja izazivaju bolove  

Stres (psihosomatski bol) – Ljudi sa bolom u stomaku uzrokovanom stresom ili anksioznošću najčešće se žale na osećaj čvorova, grčeve, grčeve, nadimanje, probavne smetnje, mučninu ili dijareju.

Visceralna preosetljivost – Visceralna preosetljivost se odnosi na bol ili nelagodnosti u  visceralnim organima – mekim, unutrašnjim organima smeštenim u grudima, stomaku i karličnoj šupljini. 

Nadimanje stomaka – javlja se kod netolerancije na neke namirnice, kao posledica lošeg varenja, ponekad je praćeno mučninom.

Traumatske povrede – povrede abdominalne regije mogu izazvati bol u stomaku

Istegnuće mišića – Pošto mnoge dnevne aktivnosti zahtevaju korišćenje trbušnih mišića, povrede ili naprezanje su uobičajeni. Mnogi ljudi se takođe fokusiraju na vežbe za stomak, povećavajući rizik od oštećenja. Na primer, preterivanje u radu trbušnjaka može dovesti do bolova u stomačnim mišićima.

Povraćanje  – često uzrokuje bol u stomaku jer želudačna  kiselina prolazi unazad kroz digestivni trakt, iritirajući tkiva usput. Povraćanje takođe može izazvati bol u trbušnim mišićima. Širok spektar faktora može izazvati povraćanje, u rasponu od opstrukcije creva do trovanja alkoholom.

 

Uzroci bolova u stomaku koji se odnose na druge organe

Menstrualni bolovi, bolovi tokom ovulacije  – Menstruacija može izazvati upalu i bol u stomaku. Nadimanje, gasovi, grčevi i zatvor se takođe mogu javiti tokom menstruacije, što izaziva nelagodnost u stomaku. Prilikom ovulacije javljaju se bolovi u donjem delu stomaka. 

Kamen u bubregu – Izaziva simptome kao što su pritisak i bol u donjem delu leđa, groznica, često mokrenje, nelagodnost pri mokrenju i krvav urin. Međutim, ponekad kamen u bubregu može izazvati gastrointestinalne simptome kao što su mučnina, povraćanje i nelagodnost.

Infekcija urinarnog trakta (UTI) – Infekcije urinarnog trakta najčešće izazivaju bakterije, pre svega vrste Ešerihije koli, koje se nastanjuju u uretri i bešici, i izazivaju infekciju bešike ili cistitis. Simptomi mogu da budu bol, pritisak i nadimanje u donjem delu stomaka. Većina ovih infekcija takođe uzrokuje bolno mokrenje i zamućen urin jakog, neprijatnog mirisa.

Zapaljenska bolest karlice –  Simptomi bolesti najčešće su bol, u rasponu od blagog do jakog,  u donjem delu stomaka i karlici.

Srčani problemi, kao što su infarkt, angina ili srčana insuficijencija   – Simptomi srčanog udara takođe mogu biti slični lošem varenju. Na primer, mogu da se jave  osećaj težine u grudima, bol u stomaku ili gorušica. Ako bolovi oko srca traju duže od 15 minuta, to može biti početak srčanog udara. 

Upala pluća –  Jak bol u stomaku ponekad se javlja kod ljudi sa pneumonijom u donjim režnjevima pluća.

Neki lekovi mogu izazvati bol u stomaku (antiinflamatorni lekovi) 

Herpes zoster – Hronični, neobjašnjivi bol u stomaku je najčešća manifestacija zostera. Herpes zoster infekciju uvek treba imati na umu kada se sprovodi dijagnostika kod pacijenata sa akutnim  bolom u stomaku.

 

Dijagnoza i testovi za bolove u stomaku 

Pregled – Lekar će opipati stomak i pokušti otkriti mesto bola u abdominalnoj regiji. Kod žena to može uključivati i pregled karlice, a kod muškaraca penisa i skrotuma. 

Lekar će pregledati stomak kako bi eventualno uočio modrice, ožiljke i druge tragovi na koži koji mogu  pomoći u otkrivanju potencijalnih tegoba. Lekar će stetoskopom poslušati različite oblasti stomaka. Zvukovi koje creva ispuštaju, ili ne proizvode, takođe mogu pomoći u otkrivanju problema . Lekar će zatim opipati različite delove stomaka i pritisnuti određene delove da otkrije da li su bolni i osetljivi. 

Takođe, lekar će postaviti pacijentu detaljna pitanja o vrsti, lokaciji, intenzitetu i intervalu javljanja bolova. Dugotrajni bol može ukazivati na čir ili gorušicu. Iznenadni, jaki bol može ukazivati na veoma opasno stanja, kao što su perforacija čira ili slepog creva. Pored bolova u stomaku, lekar će proveriti da li je u poslednje vreme došlo do gubitka težine, da li je pacijent anemičan, da li ima redovno stolicu, od kojih bolesti boluje i koju terapiju koristi. 

 

Dijagnostički postupci za bolove u stomaku

Pored uzimanja detaljne anamneze, lekar može uključiti dijagnostičke testove kao što su:

 • test krvi (testovi funkcije jetre)
 • testovi urina
 • testovi stolice
 • ultrazvuk abdomena
 • rendgen abdomena
 • gornja endoskopija
 • kolonoskopija 
 • CT skener 
 • MRI (magnetna rezonanca)  
 • Druge procedure koje se mogu predložiti, u zavisnosti od  pola, su test trudnoće i/ili ultrazvuk karlice (za žene) ultrazvuk skrotuma (za muškarce)

 

Olakšanje i kontrola bolova u stomaku

Bol u stomaku ima širok spektar uzroka i tretmana. Neka stanja, kao što su kamen u žuči ili upala slepog creva mogu zahtevati operaciju. Druge, kao što su čirevi ili infekcije, mogu se ublažiti lekovima, prilagođenim načinom ishrane. Napad stomačnog gripa ili kamena u bubregu uglavnom prođe uz terapiju i mirovanje. Ukoliko nije poznat uzrok  bola u stomaku, važno je što pre otići kod lekara i saznati, posebno ukoliko taj bol ne prolazi. Nekad čak i blagi simptomi mogu biti znak ozbiljnog oboljenja. 

 

Dostupni lekovi i tretmani

Lečenje bola u stomaku zavisi od njegovog osnovnog uzroka. Blagi bol u stomaku može nestati sam od sebe u roku od nekoliko sati ili dana. Vrste lekova koji se mogu preporučiti za lečenje bolova u stomaku su:

 – sredstva protiv dijareje 

– laksativi 

-lekovi protiv mučnine 

-lekovi protiv nadimanja 

– antacidi 

– antibiotici

– antispazmolitici

 Kod blagih bolova i simptoma pomažu dostupni lekovi iz apoteke. Ne treba koristiti aspirin ili antiinflamatorne lekove, kao što je ibuprofen za lečenje bolova u stomaku ( osim menstrualnih bolova). Ovi lekovi mogu izazvati ili iritirati stomačne ili crevne probleme. 

Kod gasova pomaže lek koji sadrži sastojak simetikon.

Kod zatvora se koriste laksativi. 

Antacidi, lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima koriste se kod gorušice i GERB- a.

Grčevi u zidu creva mogu se ublažiti antispazmoliticima.

Bol zbog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu — Ova vrsta bola se obično leči pokušajem da se izleče čir, što će ublažiti simptome. Ovo može uključivati lekove za smanjenje kiseline i antibiotike koje je propisao lekar. 

Inflamatorna bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis) — Pojava ovih stanja može se lečiti raznim lekovima, koji se koriste kako bi se sprečila buduća pogoršanja.

U nekim slučajevima, kao što su perforacija slepog creva ili opstrukcija creva, osobi može biti potrebna hitna operacija. 

 

Domaći lekovi i saveti za samopomoć

Ukoliko vam je poznato poreklo bolova u stomaku, posebno u slučaju da imate problem sa varenjem, možete sebi pomoći ovim savetima.

Odmorite creva –  Prestanite da jedete mnogo ili jedite samo lako svarljive namirnice kao što su krekeri ili banane. 

Hidratacija – Pijte puno vode ili hidrantne formule. Ograničite unos alkohola i kafe

Zagrejte stomak – Stavite topao oblog ili lezite u kadu sa toplom vodom.

Domaći (kućni) lekovi – Probajte da koristite čaj od sladića za gasove, čaj od đumbira za probavne smetnje ili nanu koja pomaže u opuštanju mišića creva.

Pored mera samopomoći, određene alternativne terapije mogu vam pomoći da smanjite bol u stomaku ili da se nosite sa njim. To su akupunktura, meditacija, tehnike opuštanja.

 

Kada potražiti stručnu pomoć

Međutim, akutni (iznenadni i jaki) ili hronični (dugotrajni) bol u stomaku često su znaci stanja koja zahtevaju medicinsku pomoć i lečenje. 

Simptomi koji zahtevaju medicinsku pomoć su: 

 • neobjašnjivi gubitak težine 
 • neobjašnjiva iscrpljenost 
 • promene ili poremećaji u pražnjenju creva kao što su hronični zatvor ili dijareja
 • povremeno krvarenje ili krv u stolici 
 • neobičan vaginalni iscedak 
 • hronični bol koji se nastavlja nakon uzimanja lekova bez recepta ili se vraća nakon prestanka uzimanja propisanih lekova 
 • simptomi infekcije urinarnog trakta 

 

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć

Simptomi koji zahtevaju hitnu pomoć su :

 • iznenadni, jak bol, praćen visokom temperaturom
 • nekontrolisano povraćanje
 • povraćanje krvi 
 • izuzetno bolan stomak na dodir
 • nemogućnost mokrenja 
 • nesvestica ili gubitak svesti 
 • bol koji se brzo dramatično pogoršava bol u grudima, posebno oko rebara
 • bol koji se širi abdomenom 
 • krv u stolici

 

Prevencija bolova u stomaku

Konzumiranje dovoljno vlakana i redovno vežbanje mogu pomoći u sprečavanju zatvora i održavanju dobrog rada creva, što će sprečiti neke oblike bolova u stomaku. Takođe će smanjiti vaš dugoročni rizik od nekih bolesti, kao što su divertikularna bolest ili rak creva. 

 • Konzumiranje obične vode – ali ne i gaziranih napitaka, smanjiće mogućnost bolova od nadimanja, kao i očuvati organizam zdravim. Praćenje specifične dijete može pomoći u smanjenju bolova zbog netolerancije na laktozu, kamena u žuči, sindroma iritabilnog creva i gasova.
 • Pijte alkohol samo umereno. 
 • Pijte najmanje 1,5 litara vode dnevno, u zavisnosti od vašeg nivoa aktivnosti i veličine. 
 • Jedite 25 do 35 grama vlakana dnevno, u zavisnosti od starosti i pola. 
 • Ograničite unos prerađene hrane. 
 • Kontrolišite stres pomoću zdravih strategija suočavanja, kao što je meditacija. 
 • Prestanite da pušite ili da koristite duvanske proizvode.

 

Prognoza i ishod

Bol u stomaku može biti kratak ili dugotrajan, u zavisnosti od njegovog osnovnog uzroka. Može biti kontinuiran ili da se povremeno javlja, ili da ga izazovu određene aktivnosti ili ponašanje. Jak bol koji se iznenada javlja zahteva hitnu medicinsku pomoć. Takođe bi trebalo da potražite medicinsku pomoć ako imate stalan bol koji se pojačava kretanjem ili kašljanjem, ili u slučaju da bol tokom dana postaje sve jači. 

 

Faktori koji utiču na prognozu bolova u stomaku

Koliko dugo će trajti bol u stomaku, i da li će se poboljšati ili pogoršati, zavisiće od uzroka  bola i reagovanja na lečenje.  Mnogi bolovi nestaju sami ili ih otklanja jednostavno lečenje kod kuće (zatvor, alergije na hranu ili netolerancija, stomačni viru). Ali bol u stomaku uzrokovan teškim akutnim ili hroničnim stanjima može zahtevati opsežnu dijagnostiku i lečenje, ponekad i operativno (bol izazvan upalom slepog creva, opstrukcijom creva, peptičkim ulkusom, rakom ili inflamatornim bolestima creva  – Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

 

Koliko traje oporavak od bolova u stomaku ?

Akutni bol u stomaku se razvija i često nestaje za nekoliko sati do nekoliko dana. Hronični bol u stomaku može biti povremen što znači da se javlja u intervalima. Ova vrsta bola može biti prisutna nedeljama do mesecima, pa čak i godinama. Neka hronična stanja uzrokuju bol koji se vremenom pogoršava.

 

Život sa bolovima u stomaku

Većina bolova u stomaku nije ozbiljna, a simptomi se rešavaju osnovnom kućnom negom, kao što su odmor i hidratacija, u roku od nekoliko sati do dana. Mnogi lekovi dostupni bez recepta ili lekovi kao što su antacidi i lekovi za gasove, takođe pomažu u smanjenju i kontroli simptoma.

Takođe bi trebalo  da preduzmete mere koje će spečiti bolove u stomaku:

 • Jedite nekoliko manjih obroka umesto tri velika 
 • Žvaćite hranu polako 
 • Držite se podalje od hrane koja vam smeta (začinjena ili pržena hrana) 
 • Olakšajte stres vežbanjem, meditacijom ili jogom

 

Saveti za kontrolu bolova u stomaku

Da biste ublažili bol u stomaku možete preduzeti sledeće: 

 • Vodu ili čaj uzimajte u gutljajima 
 • Izbegavajte čvrstu hranu prvih nekoliko sati
 • Ukoliko ste povraćali, sačekajte 6 sati, a zatim jedite male količine blage hrane kao što su pirinač, pečena jabuka ili krekeri. 
 • Izbegavajte mlečne proizvode. 
 • Ukoliko se bol javlja u gornjem delu stomaka nakon obroka, može pomoći lek za neutralisanje  kiseline, posebno ako je bol praćen gorušicom ili lošim varenjem. 
 • Izbegavajte citruse, hranu sa visokim sadržajem masti, prženu ili masnu hranu, proizvode od paradajza, kofein, alkohol i gazirana pića
 • Ne uzimajte nijedan lek bez razgovora sa svojim lekarom.

 

Kako se brinuti o sebi nakon bolova u stomaku

Ponovni bol u stomaku se može sprečiti usvajanjem zdravijeg načina života i izbalansiranom ishranom. Zatvor, probavne smetnje, pa čak i povrede abdomena se često mogu sprečiti. Sledeći koraci mogu vam pomoći da sprečite bol u stomaku:  

 • Uzimajte dovoljno tečnosti, posebno vode: Hidratacija može pomeći u sprečavanju zatvora. 
 • Razvijajte redovnu naviku pražnjenja creva. Mnogi ljudi pokušavaju se trude da imaju redovno pražnjenje creva kako bi izbegli zatvor. 
 • Važna je uravnotežena bogata  vlaknima. Konzumiranje raznovrsnog voća, povrća i hrane bogate vlaknima, poput celih žitarica, može pomoći zdravom varenju i smanjiti zatvor.
 • Jedite redovno i polako i to oboroke umerene veličine.
 • Vežbajte redovno. Fizička aktivnost može pomoći u sprečavanju zatvora i jačanju abdominalnih mišića. 
 • Izbegavajte namirnice koje vas nadimaju i stvaraju gasove.
 • Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i kofein.
 • Ostavite cigarete.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje