• English
  • English

Pulmologija

Šta je pulmologija

Pulmologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnozom, lečenjem i prevencijom bolesti organa za disanje – od nosne šupljine, preko traheja i bronhija do pluća. Lekar specijalizovan za ovu oblast naziva se pulmolog i njegova uloga u zdravstvenoj zaštiti je velika s obzirom na ključnu funkciju pluća u snabdevanju organizma kiseonikom, a koja podrazumeva:

  • Dijagnostikovanje i lečenje širokog spektra respiratornih bolesti kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća ili HOBP, rak pluća, kao i druga stanja koja utiču na disanje i funkciju pluća.
  • Izvođenje dijagnostičkih procedura kao što su spirometrija ili bronhoskopija.
  • Određivanje plana lečenja, koji može da uključuje lekove, inhalatore, terapiju kiseonikom ili hirurški zahvat.
  • Edukovanje pacijenata o njihovom stanju i kako da ga efikasno kontrolišu.

Simptomi zbog kojih treba da posetite pulmologa

Simptomi pulmoloških bolesti razlikuju se zavisno od specifičnog trenutnog stanja pacijenta, koje može biti akutno (znači da se bolest iznenada javila) ili hronično (znači da je stanje koje traje), pa se pregled radi zbog naglog nastupanja bolesti, redovnog praćenja stanja ili pogoršanja simptoma.

Neki od najčešćih simptoma zbog kojih treba da posetite pulmologa su:

  • Uporni kašalj koji ne prolazi, bilo da je suv ili praćen iskašljavanjem sekreta
  • Otežano disanje
  • Bol u grudima, posebno onaj probadajućeg karaktera koji se pojačava pri udahu
  • Osećaj sviranja ili šištanja u grudima, kao i stezanje ili pritisak u grudima tokom disanja i kašlja.

Kako izgleda pregled kod pulmologa

Pregled kod pulmologa traje između 20 i 30 minuta, potpuno je bezbolan i počinje razgovorom o trenutnom stanju, simptomima, medicinskoj istoriji, životnim navikama i porodičnoj anamnezi. Sledi fizički pregled, osluškivanje pluća stetoskopom i kontrola funkcije disanja. U zavisnosti od trenutnog stanja, pulmolog može da zatraži dodatne analize i dijagnostičke procedure. Laboratorijske analize krvi mogu da ukažu na prisustvo infekcije.

Spirometrija je brz test kojim se procenjuje funkcija pluća, a koristi se u otkrivanju i praćenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća ili HOBP.

Rengenski snimak pluća je slika koja pokazuje strukturu pluća i potencijalne promene na njima.

Tu su i ostale napredne dijagnostičke metode koje se rade prema potrebi kao što su CT skener i bronhoskopija.

Kako da se pripremite za posetu pulmologu

Da biste se što bolje pripremili za pregled kod pulmologa, ispišite listu simptoma i koliko ih dugo imate, prikupite informacije o prethodnim dijagnozama i lekovima koje trenutno koristite i napišite pitanja koje želite da postavite pulmologu. Obavezno ponesite i svu prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate.

Koja stanja leči pulmolog

Pulmolozi se bave lakšim i težim respiratornom stanjima i bolestima organa za disanje. Među njima su najzastupljenija bronhitis ili upala bronhija i upala pluća, koja se relativno lako dijagnostikuju i leče. Postoje i upale pluća koje zahvataju veliku disajnu površinu i mogu da budu životno ugrožavajuće. Tu je i COVID-19 infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2 koja može uzrokovati respiratorne probleme.

Česta je i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) koja ometa protok vazduha u plućima, a u koje spadaju hronični bronhitis, emfizem (oštećenje plućnih alveola), kao i astma, hronično zapaljenje disajnih puteva koje uzrokuje otežano disanje, sviranje i stezanje u grudima, najčešće alergijskog porekla.

Pored navedenog, lekar pulmolog se bavi i ispitivanjima stanja kao što su cistična fibroza, genetski poremećaj koji izaziva oštećenje pluća i drugih organa, tumorska oboljenja među kojima je najzastupljeniji rak pluća, a prilično često oboljenje zbog kojeg pacijenti potraže pomoć pulmologa je i tuberkuloza, infekcija bakterijom Mycobacterium tuberculosis koja uglavnom pogađa pluća.

Ovo je samo deo stanja koja leče pulmolozi, a treba pomenuti i aspergilozu, infekciju izazvanu gljivicom Aspergillus, zatim bronhiektaziju ili proširenje bronhija koje može dovesti do hroničnih infekcija, zatim plućnu hipertenziju ili povišeni krvni pritisak u arterijama pluća, kao i sarkoidozu, stanje koje dovodi do formiranja granuloma u različitim organima, uključujući pluća.

Značaj rane dijagnostike i lečenja

Zdrava pluća su od vitalnog značaja za svakodnevno normalno funkcionisanje, pa ih je zato važno sačuvati, što nekad i nije lako u slučajevima povećanog aerozagađenja, učestalih virusnih infekcija ili alergija. Zbog toga je važno obratiti pažnju na pojavu bilo kog simptoma koji mogu ukazati na razvoj potencijalnog problema.

Ukoliko se bolest otkrije pravovremeno, a to znači što ranije, povećava se i šansa za uspešnu terapiju i potpuno izlečenje, što je izuzetno važno u slučaju dijagnoze malignog procesa.

Upoznajte naše pulmologe

Tim pulmologa Puls Go centra za brzu dijagnostiku i negu čine visoko kvalifikovani stručnjaci sa bogatim iskustvom u dijagnostici i lečenju respiratornih bolesti na čelu sa dr Vladanom Živkovićem, pulmologom-pneumoftziologom, koji obavlja invazivnu plućnu dijagnostiku. Dr Živković na Klinici za pulmologiju VMA svakodnevno radi sa najzahtevnijim pacijentima, a poseduje veliko iskustvo u radu sa COVID pacijentima nakon rada u COVID bolnicama – KBC Zemun i VB Karaburma.

Ako se osećate loše, sumnjate da imate problem sa plućima ili drugim organima respiratornog sistema, ili vam se naglo pogoršala hronična bolest, pozovite PulsGo, gde ćete od vrhunskog tima stručnjaka sa velikim iskustvom dobiti brzu dijagnostiku i inovativna rešenja za vaše stanje po najvišim mešunardodnim standardima kvaliteta. Pozovite nas na 011 755 5000 ili nam pišite na info@pulsgo.rs

Cene pregleda specijaliste pulmologa pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje