• English
 • English

Opšta hirurgija

Opšti hirurg se bavi dijagnostikom i lečenjem širokog spektra bolesti koji je pretežno tiču organa i tkiva u trbušnoj duplji, zatim i u grudnom košu i štitnoj žlezdi.  Takođe se bave saniranjem lakših povreda i posekotina na telu, kao i ušivanjem i previjanjem rana.

Zbog kojih simptoma zakazati pregled kod opšteg hirurga?

Simptomi abdominalnih hirurških bolesti mogu se razlikovati u zavisnosti od specifične bolesti, ali neki od najčešćih simptoma koji se javljaju u ovim bolestima su:

 • Bol u stomaku koji može biti različitog intenziteta od blagog do jakog, konstantnog ili povremenog, lokalizovana u jednom delu trbuha ili širiti se na čitavu trbušnu regiju
 • Muka i povraćanje mogu se javiti kao posledica digestivnih problema 
 • Promena stolice, dijareja, zatvor ili drugi problemi sa probavom 
 • Gubitak apetita i gubitak težine 
 • Otežano disanje može se javiti kod nekih bolesti trbušne šupljine koje vrše pritisak na pluća
 • Otoci, ispupčenja i drugi vidljivi znakovi na trbušnom zidu mogu ukazivati na prisustvo hernije ili drugih stanja
 • Groznica i povišena temperatura su česti simptomi zapaljenskih stanja koja se mogu javiti u abdomenu

Koji simptomi zahtevaju hitan pregled opšteg hirurga?

Akutna stanja u abdominalnoj hirurgiji su hitna medicinska stanja koja zahtevaju brzu intervenciju:

 • iznenadni jak bol u trbuhu koja se može proširiti na druge delove tela  praćen kolapsom  može nastati usled tromboze mezenterijalne arterije, rupture aneuruzme abdominalne aorte ili perforativnog čira želuca;
 • naglo nastao bol bez kolapsa može se nastaviti kao evolucija postojećeg bola manjeg intenzitetea ili bez najave, a uzorkuju ga perforacija zapaljenog organa (upala slepog creva, žučne kese, debelog creva) ,gnojna kolekcija u trbuhu  ili ishemičan organ u trbuhu (uklještanje tankog creva).

Mogu ih pratiti intenzivna muka i povraćanje, crvenilo, oticanje u abdomenu, nadutost i gasovi, krv u stolici, temperatura i groznica.

Šta radi specijalista opšte hirurgije?

Opšti hirurg je lekar koji se bavi hirurškim tretmanom različitih bolesti i stanja koja zahtevaju hiruršku intervenciju. Opšti hirurzi mogu raditi u različitim kliničkim okruženjima, kao što su bolnice, klinike ili operacione sale. 

Specijalista opšte hirurgije obično počinje posao procenom pacijenata, prikupljanjem detaljne anamneze, pregledom i laboratorijskim testovima kako bi odredio najbolji pristup lečenju. Često koristi najsavremeniju tehnologiju, uključujući CT skenere i MRI, kako bi dijagnostikovao, tretirao i pratio stanja koja zahtevaju hiruršku intervenciju.

Ukoliko je potrebna hirurška intervencija, specijalista opšte hirurgije:

 • Priprema se za operaciju kada sarađuje sa drugim medicinskim stručnjacima što može uključivati planiranje anestezije i nadgledanje pacijenta tokom operacije.
 • Izvodi hirurške zahvate, i mogu raditi sa laparoskopskom opremom koja koristi male incizije, što smanjuje oporavak i rizik od infekcije.
 • Praćenje pacijenta nakon operacije, praćenjem napretka, nadgledanjem eventualnih komplikacija i propisivanjem terapije za ublažavanje boli i sprečavanje infekcija.

Specijalista opšte hirurgije sarađuje sa drugim medicinskim stručnjacima, uključujući anesteziologe, medicinske sestre, radiologe i druge specijaliste kako bi pružio najbolju moguću negu pacijentima.

Koje bolesti leči opšti hirurg?

Opšti hirurzi su specijalisti za lečenje različitih stanja pretežno abdomena, koja zahtevaju hiruršku intervenciju.

Bolesti trbušnog zida

Hernija (najčešća je preponska kila), hematom trauma, infekcije i tumori.

Bolesti jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva

Čir (ulkus), karcinom, refluksna bolest jednjaka, želudačna kila ili kila jednjaka

Bolesti tankog i debelog creva

Upala slepog creva (apendicitis) tankog creva (enteritis) i debelog creva (kolitis), divertikulitis, karcinome, krvarenje iz creva, Kronova bolest, interstinalna opstrukcija

Bolesti rektuma

Hemoroidi, pilonidalni sinus, fisura, divertikularna bolest, karcinom.

Oboljenja jetre žučne kese i pankreasa

Zapaljenje žučne kese, žučni kamenčići, ciste jetre, akutni i hronični pankreatitis, karcinomi.

Povrede kože i potkožnog tkiva

Ušivanje i previjanje rana, uklanjanjem manjih masnih kolekcija na koži trupa, saniranjem povreda, a mogu se baviti i kod potrebe za hirurškim tretmanom uraslog nokta na stopalu.

Osim ovih, opšti hirurzi se bave i drugim bolestima i stanjima koja zahtevaju hirurški tretman.

Koje su vrste specijalističkog pregleda opšteg hirurga?

Opšti hirurg je specijalista koji se bavi dijagnostikom, prevencijom i lečenjem različitih stanja koja se mogu pojaviti u različitim delovima tela, a  koja mogu zahtevati hiruršku intervenciju.

Vrste specijalističkih pregleda opšteg hirurga mogu se razlikovatizavisno od specifičnog medicinskog problema. Neke od vrsta specijalističkih pregleda koje može da radi opšti hirurg:

Pregled trbuha (fizikalni pregled)

Vrši se radi dijagnosticiranja različitih problema u trbušnoj šupljini

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvuk se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa i tkiva u telu i dijagnostikovanje različitih stanja

Endoskopski pregledi (gastroskopija, kolonoskopija)

Omogućavaju opštem hirurgu da pregleda unutrašnjost organa u telu, uključujući želudac, creva, žučnu kesu, pankreas.

Biopsija

Uzimanje uzorka tkiva radi dijagnosticiranja malignih i drugih neoplazmi.

Pregledi pre operacije

Pre hirurškog zahvata, opšti hirurg može sprovesti različite preglede, uključujući fizički pregled, laboratorijske analize krvi i urina, EKG i druge dijagnostičke testove kako bi procenio opšte zdravstveno stanje pacijenta i identifikovao eventualne probleme koji mogu uticati na uspeh operacije.

Pregledi nakon operacije

Nakon hirurškog zahvata, opšti hirurg obično prati pacijenta kako bi procenio napredak i izlečenje. U ovom slučaju, pregledi uključuju fizički pregled, praćenje simptoma, laboratorijske analize krvi i urina i druge dijagnostičke testove koji mogu biti potrebni.

Koje zahvate koristi opšti hirurg?

Opšti hirurg obično vrši različite vrste hirurških zahvata. Najčešće se vrše sledeće operacije

 1.  Hirurško lečenje hernije (ingvinalna kila, kila prednjeg trbušnog zida)
 2. Operacije abdominalih organa (apedektomija, splenoktomija, resekcija želuca, tankog i debelog creva, pankreasa i jetre, kolorektalne operacije, hemoroidektomiju,  lateralnu sfinkterotomiju, divertikulektomiju, formiranje stoma i ostalo)
 3. Dijagnostičko-terapijske invazvne procedure (punkcije pleure i abdomena, drenaža toraksa, laparaskopske operacije, biopsije)
 4. Hitne operacije kao što su operacije traume, ruptura organa, krvarenja ili infekcija.

Ove su procedure samo neke od mnogih zahvata koje obavlja opšti hirurg. Odluka o tome koju vrstu operacije treba izvršiti zavisi od prirode bolesti, kao i od opšteg stanja pacijenta.

Kako se pripremiti za pregled opšteg hirurga?

Priprema za pregled opšteg hirurga može varirati u zavisnosti od razloga za posetu, ali neke opšte smernice su:

 • Pripremite informacije o svom zdravstvenom stanju uključujući bilo kakve ranije dijagnoze, lekove koje uzimate, kao i bilo koje simptome koje imate.
 • Razmislite o bilo kakvim pitanjima ili zabrinutostima koje imate u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. 
 • Obucite se odgovarajuće da se može lako skinuti, posebno ako se očekuje pregled abdomena.
 • Spremite se na fizički pregled koji može uključivati pregled trbuha, palpatorni pregled, pregled dojki, ili druge fizičke preglede u zavisnosti od razloga za posetu.
 • Spremite se na laboratorijske i dijagnostičke testove koje opšti hirurg može naložiti pre ili posle pregleda. Npr ako obavljate endoskopske procedure (gastroskopija, kolonoskopija) sledite detaljno  uputstva za pripremu koja će omogućiti izvođenje pregleda i bolju vizualizaciju.

Specifične smernice za pripremu za pregled zavise od vašeg zdravstvenog stanja i razloga za posetu, pa se obratite svom lekaru ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o tome kako se pripremiti za pregled opšteg hirurga.

 

Kako izgleda pregled opšteg hirurga?

Pregled opšteg hirurga može se razlikovati u zavisnosti od razloga za posetu, ali uopšteno pregled obuhvata sledeće korake:

 1. Anamneza odnosno razgovor o zdravstvenom stanju uključujući ranije medicinske dijagnoze, lekovima koje uzimate, alergijama i drugim važnim faktorima koji mogu uticati na vaše zdravstveno stanje.
 2. Fizički pregled koji može uključivati pregled ožiljaka, oteklina, izraslina, čvorića, masnih naslaga, limfnih čvorova, pregled stomaka, dojki, štitne žlezde, anusa i drugih delova tela.
 3. Dijagnostički testovi koje opšti hirurg može naložiti, kao što su laboratorijski testovi, ultrazvuk, CT skeniranje, endoskopiju ili biopsiju, kako bi se postavila ili potvrdila dijagnoza  i procenili dalji koraci.
 4. Na kraju pregleda, opšti hirurg će sa vama razgovarati o dijagnozi i predložiti plan lečenja, uključujući opcije kao što su lekovi, hirurški zahvati, terapija zračenjem ili hemoterapija. Takođe će vam dati uputstva o tome kako se pripremiti za lečenje i šta možete očekivati u vezi sa procesom lečenja.

U celini, pregled opšteg hirurga traje od 15 do 30 minuta, ali može potrajati duže ako su potrebni dijagnostički testovi ili dalji pregledi. 

Kada pacijent treba da poseti opšteg hirurga?

Pacijent treba da poseti opšteg hirurga ako ima simptome ili stanja koji se mogu lečiti hirurškim putem. To mogu biti različite bolesti, stanja ili povrede koje zahtevaju intervenciju hirurga. Neki od razloga za posetu opštem hirurgu uključuju:

 • Akutni ili nagli bolovi u abdomenu
 • Trauma koja može dovesti do ozbiljnih povreda unutrašnjih organa
 • Prisutnost čvora, izrasline ili izbočine na telu
 • Bol ili otok u području grudi, trbuha, rektuma ili genitalija
 • Krvarenje ili iscedak iz rektuma, mokraćne cevi ili ženskih genitalija
 • Promene u stolici, kao što su proliv, zatvor ili prisutnost krvi u stolici
 • Žutica ili promene u boji mokraće ili stolice
 • Nerazumljiva bol ili nelagodnost  u predelu abdomena 
 • Povrede kože (rane) i potkožnog tkiva 

Opšti hirurg prati prisutne poznate  bolesti (hernije, čireve, tumore , kamenje u žučnoj kesi, zapaljenske bolesti creva) da bi procenio dalji nastavak terapije i blagovremenu potrebu za hirurškim lečenjem.

Opšti hirurg takođe može biti uključen u lečenje drugih stanja koja zahtevaju operaciju, kao što su bolesti dojke ili endokrine žlezde.

Preporučuje se da se uvek obratite svom lekaru opšte prakse ili opštem hirurgu ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili pitanja o potrebi hirurškog lečenja.

Cene pregleda opšteg hirurga pogledajte u našem cenovniku.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje