• English
 • English

Dečja kardiologija

Šta je dečja kardiologija?

Dečja kardiologija bavi se dijagnostikom i lečenjem srčanih problema kod dece, od novorođenčadi do adolescenata. Pravovremena dijagnoza i odgovarajući tretman od strane dečjeg kardiologa mogu značiti razliku između ozdravljenja i ozbiljnih komplikacija. Dečji kardiolozi rade u saradnji sa drugim pedijatrijskim specijalistima kako bi pružili sveobuhvatnu medicinsku negu deci sa srčanim problemima. Ova oblast medicine obuhvata širok spektar srčanih stanja:

Kongenitalne srčane mane dece

Ovo su srčane mane koje dete ima od rođenja i često zahtevaju dijagnozu i lečenje u ranom detinjstvu.

Sindromi sa srčanim problemima

Neke genetske ili sindromske bolesti mogu biti praćene srčanim problemima, a dečji kardiolozi se bave dijagnozom i lečenjem ovih stanja.

Infektivne i inflamatorne bolesti srca dece

Ova specijalnost takođe obuhvata dijagnozu i lečenje srčanih problema koji su posledica infekcija ili inflamacije srca.

Problemi sa ritmom srca kod dece

Dečji kardiolozi se bave poremećajima srčanog ritma kod dece, uključujući aritmije i druge probleme sa srcem koji utiču na normalan ritam.

Problemi sa krvnim sudovima kod dece

Ovo uključuje bolesti krvnih sudova koji dopremaju krv do srca i iz njega, kao što su ateroskleroza i druge vaskularne bolesti.

Hemodinamski problemi dece

Dečji kardiolozi prate hemodinamske aspekte srčanih problema, kao što su problemi sa cirkulacijom i pritiskom u srcu.

Simptomi zbog kojih se treba obratiti dečjem kardiologu

Postoji nekoliko simptoma i znakova koji bi trebali potaknuti roditelje ili staratelje da se obrate dečjem kardiologu radi procene i eventualne dijagnoze srčanih problema kod dece. Neki od ovih simptoma uključuju:

Teškoće u disanju deteta

Ako dete ima teškoće u disanju, posebno pri naporu, ili ako mu često pomodre usne ili koža, to može ukazivati na srčani problem.

Brza ili nepravilna srčana aktivnost deteta

Ako primetite da detetu srce lupa ili preskače, to može biti znak aritmije ili drugih problema sa srcem.

Umor i slabost kod dece

Deca koja se brzo umaraju pri fizičkom naporu i ona koja često izgledaju iscrpljeno i bez energije, mogu imati srčani problem.

Bol u grudima deteta

Iako bol u grudima kod dece nije čest simptom srčanih problema, može ukazivati na određene srčane probleme i zato ga ne treba ignorisati.

Otečene noge, gležnjevi ili trbuh deteta

Oticanje različitih delova tela može biti znak srčane insuficijencije ili drugih srčanih problema.

Nemogućnost dobijanja na težini ili gubitak težine

Deca sa srčanim oboljenjima ponekad mogu imati problema sa dobijanjem na težini ili čak gubitkom težine, jer srce ne može da pumpa dovoljno krvi za održavanje normalnog rasta i razvoja.

Smanjen apetit

Gubitak apetita kod dece može biti znak srčanih problema, jer srce može uticati na cirkulaciju krvi i unosa kiseonika.

Infekcije respiratornog sistema

Česte infekcije respiratornog sistema mogu biti povezane sa srčanim problemima kod dece.
Važno je napomenuti da mnogi od ovih simptoma mogu biti uzrokovani i drugim zdravstvenim problemima, ali svakako je važno konsultovati dečjeg kardiologa ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod vašeg deteta.

Koliko traje pregled dečjeg kardiologa?

Trajanje pregleda kod kardiologa može značajno varirati u zavisnosti od razloga pregleda, starosti deteta, medicinske istorije, i samog lekara. Uobičajeno, pregledi dečjeg kardiologa obično traju između 15 minuta do sat vremena ili više. Evo faktora koji mogu uticati na trajanje pregleda:
 • Razlog pregleda: Ako je pregled zakazan zbog rutinskog pregleda i praćenja razvoja, trajanje će obično biti kraće, obično oko 15-30 minuta. Međutim, ako postoji sumnja na ozbiljniji srčani problem, pregled može potrajati duže.
 • Starost deteta: Pregledi dojenčadi i male dece obično traju kraće jer je dete manje saradljivo i ne može pružiti tako detaljne informacije. Pregledi starije dece mogu biti duži jer se može komunicirati bolje i detaljnije razgovarati o simptomima i istoriji bolesti.
 • Dijagnostički testovi: Ako dečji kardiolog naručuje dodatne dijagnostičke testove kao što su ehokardiografija (ultrazvuk srca), elektrokardiogram (EKG) ili Holter monitoring, to može produžiti trajanje pregleda.
 • Kompleksnost problema: Ako postoji sumnja na ozbiljan srčani problem koji zahteva temeljniju evaluaciju, pregled će biti duži kako bi se adekvatno razmotrili simptomi, pregledali rezultati testova i razgovaralo o opcijama lečenja.
Važno je da roditelji ili staratelji budu spremni na pregled i pripreme sve relevantne informacije o zdravlju deteta, uključujući simptome, medicinsku istoriju i eventualne ranije testove ili dijagnoze.

Šta obuhvata pregled dečjeg kardiologa?

Pregled dečjeg kardiologa obuhvata niz koraka i postupaka usmerenih na procenu zdravlja srca i krvnih sudova kod djece. Evo šta možete očekivati tokom pregleda dečjeg kardiologa:

Anamneza deteta

Dečji kardiolog će započeti pregled postavljanjem pitanja o medicinskoj istoriji vašeg deteta, uključujući informacije o simptomima, ranijim bolestima i dijagnozama, porodičnoj anamnezi srčanih problema i drugim relevantnim informacijama.

Fizički pregled deteta

Kardiolog će pažljivo pregledati vaše dete, uključujući auskultaciju (slušanje) srca i pluća. Takođe će procijeniti puls, krvni pritisak i izgled srca i pluća.

Elektrokardiogram (EKG) deteta

U većini slučajeva, kardiolog će uraditi EKG kako bi video električnu aktivnost srca. To je bezbolan test koji pomaže u proceni ritma srca i može otkriti eventualne abnormalnosti.

Ehokardiografija dece

U slučaju potrebe, dečji kardiolog može zahtevati ehokardiografiju, koja je ultrazvučni pregled srca. Ovaj test omogućava detaljan prikaz srca i krvnih sudova, što pomaže u identifikaciji strukturalnih problema ili srčanih mana.

Laboratorijski testovi

U nekim slučajevima, mogu biti potrebni laboratorijski testovi kako bi se dodatno procenilo zdravlje srca.

Holter monitoring dece

Za pacijente koji imaju povremene simptome kao što su nesvestica ili nepravilni otkucaji srca, dečji kardiolog će predložiti holter monitoring. Dete će nositi uređaj koji kontinuirano prati srčanu aktivnost tokom 24 ili 48 sati, a procedura je ista kao i kod odraslih.

Potencijalni rizici vezani za specifične procedure u dečjoj kardiologiji

Dečja kardiologija uključuje različite dijagnostičke i terapeutske procedure koje se primenjuju kako bi se procenili i lečili srčani problemi kod dece. Iako su ove procedure često sigurne i veoma korisne, postoje potencijalni rizici i komplikacije koji se mogu javiti, a to su:
 1. Infekcije: Bilo koja procedura koja uključuje invazivni pristup, kao što su kateterizacija srca ili hirurški zahvati, nosi rizik od infekcije. Zbog toga je važno strogo pridržavati se higijenskih i aseptičkih mera kako bi se smanjila opasnost od infekcija.
 2. Krvarenje ili hematomi: Nakon procedura kao što su kateterizacija srca, može se javiti krvarenje na mestu gde je kateter uveden. U retkim slučajevima, ovo krvarenje može biti ozbiljno i zahtevati dodatne intervencije.
 3. Alergijske reakcije: Kontrastna sredstva koja se koriste tokom nekih dijagnostičkih procedura mogu izazvati alergijske reakcije kod neke dece.
 4. Rizik od ozbiljnih srčanih komplikacija: U slučaju terapijskih procedura, kao što su operacije srca, postoji rizik od ozbiljnih srčanih komplikacija, uključujući aritmije, srčani zastoj i srčane napade.
 5. Reakcije na anesteziju: Ako je procedura pod opštom anestezijom, postoji rizik od reakcija na anesteziju, uključujući respiratorne probleme ili reakcije na lekove za anesteziju.
 6. Oštećenje krvnih sudova ili srca: Tokom kateterizacije srca, postoji rizik od oštećenja krvnih sudova ili srčanih struktura, što može zahtevati dodatne zahvate za popravku.
 7. Zračenje: Dijagnostičke procedure koje koriste rendgenske ili fluoroskopske snimke izlažu dete zračenju, što može povećati rizik od dugoročnih efekata, posebno ako su procedure česte.
 8. Psihološki uticaj: Za decu, posebno za one koja su mlađa, medicinske procedure mogu biti emocionalno stresne. To može imati uticaj na detetovu emocionalnu dobrobit.
Važno je napomenuti da dečji kardiolozi i timovi za medicinske procedure u dečjoj kardiologiji pažljivo procenjuju rizike i koristi i rade na smanjenju rizika koliko god je to moguće. Pre donošenja odluke o bilo kojoj proceduri, roditeljima ili starateljima ćemo predočiti sve potencijalne dobrobiti i rizike predloženih procedura, posvetićemo vam vreme kako biste stekli realnu sliku o svim mogućnostima lečenja i na osnovu toga mogli da doneste informisane odluke.

Da li je potrebna posebna priprema za pregled dečjeg kardiologa?

 • Prikupite medicinsku istoriju: Pripremite sve relevantne medicinske informacije o zdravlju vašeg deteta, uključujući prethodne bolesti, operacije, terapije ili alergije. Ovo će pomoći lekaru da bolje razume zdravstvenu situaciju vašeg deteta.
 • Pravilno obucite dete: Odeća koju vaše dete nosi treba da bude udobna i da se lako skida kako bi lekar mogao lako da pregleda srce i pluća.
 • Pripremite pitanja: Napravite unapred spisak svih pitanja ili dilema koje imate. Na primer, možda ćete hteti da dobijete konkretne savete o dijeti, fizičkoj aktivnosti ili bilo kojim drugim brigama koje imate u vezi sa zdravljem srca vašeg deteta.
 • Ponesite relevantnu dokumentaciju: Ako je vaše dete već imalo prethodne kardiološke preglede, donesite sve medicinske izveštaje, snimke ili druge rezultate sa sobom.
 • Priprema deteta: Pokušajte da objasnite svom detetu da pregled ne boli, da ne treba da se plaši i su lekari tu da mu pomognu da se, zajedno sa vama, brine o svom zdravlju.
 • Pratite uputstva lekara: Ako je lekar dao neke posebne smernice u vezi sa pripremom, kao što su ograničenja u ishrani ili uzimanje određenih lekova, važno je da se pridržavate tih uputstava.

Sadržaj

Puls Go, medicinski centar omogućava brzu dijagnostiku i zbrinjavanje hitnih slučajeva.

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje