• English
  • English

Kašalj, temperatura, zapušen nosić… Kako da kod kuće pomognete detetu kad se razboli?

Uobičajene dečje bolesti su nešto sa čim se susreo svaki roditelj, jer verovatno nema deteta koje nikada nije bilo bolesno. I ma koliko su roditelji svesni ove činjenice i svega što ih čeka, postoje situacije kada ih dečja bolest zatekne nespremne, kad je beba baš mala, ili pred polazak u vrtić, ili pred putovanje. Tada ih često preplave različita osećanja, pre svega strepnja da će se bolest iskomplikovati i odužiti, pa upadaju u nepotreban stres, umesto da hladne glave pristupe rešenju problema.

Iako dete neće uvek znati tačno da vam kaže šta ga boli i šta mu smeta, pogotovo dok je malo, na vama je da se potrudite da uradite sve kako treba kako biste pomogli svom mališanu da što pre ozdravi. Evo nekoliko smernica šta možete da uradite u slučaju da dete muče kašalj, temperatura ili zapušen nosić.

 

KAŠALJ

Najčešći uzrok kašlja kod dece su infekcije disajnih puteva. Kako ih deca u mlađem uzrastu imaju često, nekad i do desetak puta godišnje, kašalj zna da bude vrlo naporan i za njih i za roditelje. Srećom, većina infekcija disajnih puteva praćenih kašljem je bezazlena i prolazi spontano, bez uzimanja antibiotika i lekova protiv kašlja.

A kako da pomognete detetu dok kašlje? Nažalost, ne postoji jedno rešenje pomoću kog će tegobe nestati odmah, ali nekoliko stvari može pomoći da kašalj prođe brže:

  • redovno odstranjujte detetu sekret iz nosa
  • vlažite mu sluzokožu nosa fiziološkim rastvorom
  • povećajte unos tečnosti
  • podignite uzglavlje kreveta
  • češće provetravajte sobu i vlažite vazduh
  • nikako nemojte pušiti u prostoriji u kojoj boravi dete.

 

Za smirivanje kašlja postoje i lekovi i biljni preparati koji smanjuju nadražaj sluznice disajnih puteva. Međutim, njih ne treba da dajete detetu bez prethodne konsultacije sa pedijatrom, koji će ih prepisati u slučaju da kašalj iscrpljuje dete i remeti mu dnevne aktivnosti.

 

ZAPUŠEN NOSIĆ

Dobar način da detetu otpušite nosić jeste inhalacija. Decu možete da inhalirate fiziološkim rastvorom kada imaju sekret u nosu koji se sliva i tera ih na kašalj. Ovu metodu možete primeniti nekoliko puta dnevno. Ukoliko imate kućni inhalator, namestite masku tako da pokrije detetu i nos i usta.

Nemojte nikako sami uvoditi biljna sredstva ili lekove za inhalaciju, već se konsultujte sa pedijatrom o daljim koracima.

Takođe su dobri i sprejevi za nos na bazi morske vode ili fiziološkog rastvora, dok kapi za nos najbolje koristite u dogovoru sa svojim pedijatrom.

 

TEMPERATURA

Kad temperatura nije viša od 38,5 °C, a dete nije u riziku od febrilnih konvulzija (fras), nije potrebno da mu dajete lekove za spuštanje temperature (ibuprofen ili paracetamol). Brz, lak i efikasan način snižavanja temperature jeste rashlađivanje, najčešće tuširanje, a može i orošavanje kože nakvašenim peškirićem.

Rashlađivanje deteta tuširanjem se preporučuje i kao pomoćni metod kad temperatura skoči nakon manje od tri sata od primene leka, ali i tada obratite pažnju na to da li su detetu stopala i šake hladne pre nego ga pokvasite. Kada su stopala i ruke hladne, njih tuširajte toplijom vodom, a vruće delove teka tuširajte mlakom. Nije preporučljivo dete s temperaturom tuširati potpuno hladnom vodom, već mlakom, tako da detetu ne bude neprijatno.

 

Ukoliko niste sigurni u neki korak, možete uvek da nas pozovete da se konsultujete s našim pedijatrom. U specijalnoj bolnici za internu medicinu PULS DEDINJE radi primarijus doktor Vesna Bogdanović, koja poseduje veoma veliko iskustvo kada je u pitanju praćenje i lečenje naših najmlađih pacijenata.

Sadržaj

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje