• English
 • English

Najčešće bolesti kod dece

Pedijatrija u Puls Go

Pedijatri se bave lečenjem širokog spektra bolesti kod dece, od uobičajenih infekcija poput prehlade i gripa do hroničnih stanja i genetskih poremećaja. U specijalnoj bolnici za internu medicinu PULS DEDINJE radi Primarijus doktor Vesna Bogdanović koja poseduje veoma veliko iskustvo kada je u pitanju praćenje i lečenje naših najmlađih pacijenata.

Neke od najčešćih bolesti koje pedijatri leče

 • Infekcije gornjih respiratornih puteva (npr. prehlada, sinusitis, faringitis)
 • Infekcije ušiju, grla i očiju (npr. otitis media, tonzilitis, konjunktivitis)
 • Infekcije donjih respiratornih puteva (npr. bronhitis, pneumonija)
 • Stomačne infekcije (npr. gastroenteritis)
 • Infekcije urinarnog trakta
 • Kožne infekcije (npr. impetigo, dermatitis)
 • Alergije (npr. astma, alergijski rinitis)
 • Endokrine poremećaje (npr. dijabetes tipa 1)
 • Digestivne probleme (npr. sindrom iritabilnog creva)
 • Hronične bolesti (npr. astma, epilepsija)
 • Poremećaje rasta i razvoja
 • Povrede i akutne medicinske stanja

Ovo je samo kratak pregled bolesti koje pedijatri leče, a spisak može biti mnogo duži i raznovrsniji u zavisnosti od specijalizacije i iskustva pedijatra. Važno je napomenuti da se naši pedijatri takođe bave preventivnim zdravstvenim merama, kao što su redovne vakcinacije, praćenje rasta i razvoja deteta i pružanje saveta o ishrani i fizičkoj aktivnosti. U našoj ustanovi takođe je moguće obavit i sistamtski pregled za vrtić ili sistematski pregled za upis deteta u školu.

Virusne bolesti kod dece

Najčešće virusne bolesti kod dece uključuju različite infekcije koje su česte u dečjem uzrastu. Neki od najčešćih virusnih bolesti kod dece su:

Prehlada kod dece

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva koje uzrokuju simptome poput zapušenog nosa, kašlja, kijanja i blagog groznice.

Grip kod dece (influenca)

Grip je virusna infekcija respiratornog sistema koja može uzrokovati ozbiljne simptome kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima, umor i kašalj.

Boginje (varičela)

One su zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Karakteriše se pojavom crvenih osipa i sitnih plikova duž tela, koji mogu svrbeti. Ova bolest obično počinje kao osip na licu, a zatim se širi po telu. Osip se obično pojavljuje nakon inkubacije od oko 10 do 21 dan. Boginje se prenose kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kija, ili direktnim kontaktom sa osipom. Većina slučajeva boginja kod dece je blaga, ali kod odraslih i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, boginje mogu biti ozbiljnije.

Zauške (mumps)

To su još jedna zarazna bolest koju uzrokuje virus, u ovom slučaju virus mumpsa. Karakteriše se upalom pljuvačnih žlezda, što može dovesti do otoka obraza i vilice. Ostali simptomi mogu uključivati groznicu, bol pri žvakanju, glavobolju i umor. Zauške se obično prenose kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kija, ili putem direktnog kontakta sa sekretima iz nosa ili grla zaražene osobe. Period inkubacije za zauške je obično 16-18 dana.

Rotavirusna gastroenteritis

Infekcija rotavirusom koja uzrokuje upalu gastrointestinalnog trakta, što rezultira simptomima kao što su povraćanje, proliv, bol u stomaku i groznica.

Rubeola

Dok je rubeola uglavnom blaga infekcija gde 50 osto slučajeva prolazi bez klinički izraženih tegoba, sa diskretno prisutnim osipom koji se često previdi, kod morbila dominira ospa koja je makulopapularna i koja se prvo javlja na licu da bi se u naredna tri dana spustila na celo telo. Dodatno, osip kod rubeole može da bude praćen svrabom, što nije slučaj kod morbila. Ono što jeste prisutno kod rubeole, a što ne karakteriše kliničku sliku morbila je otok subokcipitalnih limfnih žlezda, kao i žlezda smeštenih iza ušnih školjki i u predelu vrata obolele osobe, kaže dr Bogdanović i dodaje da kod rubeola infekcije mogu da budu prisutni i bolovi u zglobovima, koji su češći kod žena starijeg uzrasta, a retko su prisutni kod male dece i muškaraca. Rubeola virus ima izražen teratogeni potencijal na plod u prvom trimestru trudnoće, koji se registruje kod 90 odsto obolelih trudnica, a ova infekcija može da bude uzrok smrti ploda, spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

Herpes simplex virus (HSV)

Virus koji može uzrokovati različite vrste infekcija kod dece, uključujući herpes na ustima (herpes labialis), herpes na genitalnom području (herpes genitalis), i virusne infekcije kože i očiju.

Enterovirusi

Ova grupa virusa može izazvati različite bolesti kod dece, uključujući bolest ruke-stopala-uši (Hand, Foot, and Mouth Disease) i meningitis.

Ovo su samo neki od najčešćih virusnih bolesti kod dece, ali postoji mnogo drugih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti u dečjem uzrastu. Važno je primetiti da se simptomi i težina bolesti mogu razlikovati od slučaja do slučaja, a da je važno pratiti uputstva lekara za dijagnozu i lečenje.

Vakcine su dostupne za obe ove bolesti i obično se rutinski daju u detinjstvu kako bi se sprečile infekcije.

Sadržaj

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje